Volledig scherm
De Japanse zwartsnavelooievaar © Avifauna

Jacht op gevlogen ooievaar Avifauna geopend

Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn is sinds maandag een zwartsnavelooievaar kwijt, nadat deze met onbekende bestemming is weggevlogen. Vanuit alle hoeken van het Groene Hart melden mensen nu dat ze de zwartsnavelooievaar hebben gezien. Zelfs uit Haaksbergen komen meldingen. De kans is echter groot dat al die meldingen de steeds talrijker voorkomende Europese ooievaar betreffen.

De Europese ooievaar gedijt beter dan ooit in het Groene Hart. Nu de lente begint keren ze massaal terug uit de warmere oorden waar ze hebben overwinterd. Dat verklaart wellicht waarom handenvol mensen de ontsnapte zwartsnavelooievaar denken te hebben gezien. Toch is er een groot verschil tussen de bekende Europese en de ontsnapte Japanse variant. 'Onze ooievaar is twintig centimeter groter en heeft een zwarte snavel,' zegt een woordvoerder van Avifauna in AD Groene Hart.

Joyce Wijsmans van het Alphense vogelpark stelt: 'We vermoeden dat zoveel mensen reageren omdat onze vogel nogal veel lijkt op de Europese ooievaar. Als er een exotische vogel of een pelikaan ontsnapt, dan valt dat eerder op. Toen vorig jaar onze roze kaketoe Pecunia wegvloog, kwamen er veel minder reacties binnen. Vooral van een afstandje is het onderscheid tussen de ooievaars moeilijk te maken. Wij kunnen het wel zien, maar voor leken is het lastig.'

Mensen die denken de zwartsnavelooier te signaleren kunnen contact opnemen met het Alphense Avifauna.