Volledig scherm
PREMIUM
© anp

'Jazeker, hij komt er... ooit, ergens'

Kunstmatige bergNederland was in 2011 opeens in de ban van de berg. Oud-wielrenner en journalist Thijs Zonneveld opperde in een van zijn columns het idee om in Nederland een berg aan te leggen. De grap werd ernst. Maar toen werd het stil rond de berg. Dat wil volgens Zonneveld niet zeggen dat het plan een stille dood gestorven is.

Volledig scherm
© ANP

Hoe staat het met de plannen voor de berg?
,,Op zich wel goed, al is het wat stiller geworden rond de berg. Wat ooit begon als een grap werd een serieus plan. Talloze mensen en bedrijven hebben het plan voor een kunstmatige berg veel verder gebracht dan ik ooit had kunnen denken. De eerste vraag waar we mee bezig gingen was of het mogelijk zou zijn om een berg te realiseren. Het antwoord daarop is duidelijk: technisch is het mogelijk. Als de berg hol van binnen is, kun je de binnenkant gebruiken voor bijvoorbeeld duurzame landbouw. Ook biedt zo'n berg mogelijkheden voor het duurzaam opwekken en opslaan van energie. Technisch is het dus haalbaar, maar nu ligt het, zoals vaker, vast op de financiën. Om zo'n megalomaan plan uit te voeren is een hoop geld nodig. Dan hebben we het misschien wel over miljarden."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement