Ivo van der Bilt
Volledig scherm
PREMIUM
Ivo van der Bilt © Frank Jansen

Je hart kan écht breken

promovendusEen gebroken hart kun je écht hebben. Cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis promoveerde onlangs op het verschijnsel.

Quote

Stress slaat echt op het hart. De emoties veroorza­ken zelfs een ontsteking

Ivo van der Bilt

Daar lig je dan met je liefdesverdriet. Op de hartbewaking. Het gebeurt echt. Het hart kan stuk gaan door groot verdriet of grote schrik. Hartdokter Ivo van der Bilt deed tien jaar onderzoek naar dit gebroken-hart-syndroom.

Nee, het orgaan breekt niet letterlijk in tweeën. Maar een overdosis adrenaline, door grote stress, kan wel een ontsteking veroorzaken in het hart. Het pompt het bloed dan nog maar heel zwakjes rond. En daar kun je je knap beroerd door voelen. Doodop.

Van der Bilt (40) toont een bewegende illustratie van een gezond hart naast een 'gebroken' hart. Het eerste knijpt volledig samen op elke hartslag, het tweede alleen aan de voorkant. De 'punt' van het hart doet het niet of nauwelijks. 

  1. LIVE | Macron en Trump willen G7-top niet per video

    LIVE | Macron en Trump willen G7-top niet per video

    Frankrijk gaat de geldende coronamaatregelen vanaf volgende week versoepelen. Vanaf 2 juni gaan de campings er weer open en de Franse premier Philippe liet doorschemeren dat het land welwillend staat tegenover het openen van de landsgrenzen op 15 juni. Ook de Britse premier Johnson kondigde vanaf volgende week een versoepeling van de maatregelen aan in zijn land. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.