Kabinet scheldt schulden gedupeerde ouders toeslagenaffaire kwijt
Update / videoAlle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen vandaag bekendgemaakt. Twee advocaten die gedupeerden bijstaan zetten hun zaken, ondanks de blijdschap bij de ouders, wel door.
Ook schulden bij andere instanties zoals het UWV, de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Sociale Verzekeringsbank, worden geschrapt. Gemeenten worden daarnaast door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgeroepen een streep te zetten door schulden die gedupeerden bij hun lokale overheid hebben uitstaan.
Vorige maand maakte Van Huffelen bekend dat alle slachtoffers recht hebben op ten minste 30.000 euro. ,,Ik vind dat ouders een volledig schone lei verdienen, zodat zij het bedrag aan compensatie kunnen gebruiken om écht een nieuwe start te maken”, aldus Van Huffelen. ,,We willen dat ze het bedrag dat ze aan compensatie krijgen ook echt kunnen houden.”
We willen dat ze het bedrag dat ze aan compensatie krijgen ook echt kunnen houden
Alles over de toeslagenaffaire en de val van het kabinet hoor je in de podcast Politiek Dichtbij:
Overheid vaak grootste schuldeiser
De Tweede Kamer had het kabinet eerder opgeroepen om maatregelen te treffen zodat de compensatie niet meteen in de zakken van schuldeisers zou verdwijnen. Daarbij werd vooral gekeken naar de overheid zelf, die in veel gevallen de grootste schuldeiser is.
Eind vorige week stapte de beroepsvereniging van bewindsvoerders nog uit overleg met het kabinet. Reden was dat de Belastingdienst als schuldeiser vooraan zou staan als gedupeerden tussen nu en 1 mei hun 30.000 euro gestort zouden krijgen. Volgens de Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) zou die praktijk 'desastreus’ uitpakken: in een doorsnee situatie zou ruim 13.000 euro van het compensatiebedrag dat de Belastingdienst uitkeert door diezelfde Belastingdienst worden ingehouden, bleek uit berekeningen van de BBW.
Andere partijen
Hoewel er nu een oplossing is voor schulden die uitstaan bij de overheid, is het nog onduidelijk wat er gebeurt met schulden die uitstaan bij andere partijen. De staatssecretaris roept private schuldeisers op het voorbeeld van de overheid na te volgen. Ze is daarover nog met hen in gesprek.
Dit is een steun voor de toekomst, maar er moet nog worden afgerekend met het verleden
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten dat banken in gesprek zijn met de overheid over die oproep. Volgens de NVB is het nieuws nog erg vers en hebben de banken het verzoek hierover van de staatssecretaris pas net vernomen. De banken willen binnenkort gezamenlijk een standpunt innemen, laat een woordvoerder weten.
Woningcorporaties staan ‘welwillend’ tegenover de actie. Maar ze willen wel eerst met elkaar in overleg, laat corporatiekoepel Aedes weten. ,,Woningcorporaties zorgen altijd voor persoonlijke oplossingen als mensen betalingsachterstanden hebben. We bespreken de oproep dan ook met onze leden.”
Een woordvoerder van energiebrancheclub Energie-Nederland kon maandagavond nog niet direct met een reactie komen.
Advocaten toeslagenaffaire zetten zaak door
Advocaat Vasco Groeneveld zegt dat zijn cliënten die zijn getroffen door de toeslagenaffaire blij zijn met het kwijtschelden van de overheidsschulden, maar hij zet de zaak die hij tegen (oud-)bewindspersonen heeft aangespannen door. Ook advocaat Sébas Diekstra zet zijn zaak tegen de Belastingdienst door.
Groeneveld zegt dat het nieuws dat vandaag naar buiten werd gebracht door staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) door zijn cliënten met gejuich is ontvangen. ,,Ik heb berichten van gejuich en blijdschap ontvangen”, aldus Groeneveld. ,,Dit is een steun voor de toekomst, maar er moet nog worden afgerekend met het verleden.”
Groeneveld heeft een zaak aangespannen tegen vijf (oud-)bewindslieden, onder wie de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken).
Ook Diekstra zegt dat zijn procedure om strafrechtelijk onderzoek af te dwingen naar mogelijke strafbare feiten gepleegd door de Belastingdienst wordt doorgezet. ,,Deze rigoureuze maatregel legt de incompetentie van dit kabinet, om adequaat en tijdig tot een fatsoenlijke compensatie van de slachtoffers over te gaan, nogmaals bloot”, vindt Diekstra. Hij begon namens een van de gedupeerde ouders een procedure om alsnog vervolging van de Belastingdienst voor de affaire gedaan te krijgen, nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat het de Belastingdienst niet strafrechtelijk zal vervolgen vanwege de kindertoeslagaffaire.
Bekijk al onze video's over de toeslagenaffaire in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Apenpokken vastgesteld in België, nog geen melding van zeldzame virus in Nederland
In België is het eerste geval van apenpokkenvirus vastgesteld. Een persoon met klachten meldde zich bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. In Nederland is voor zover bekend geen melding binnengekomen van apenpokken. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
Op deze school zitten (bijna) alle leerlingen in de noodopvang: ‘Onlineles was ramp’
De Monchyschool in Arnhem heeft tijdens deze tweede lockdown alle leerlingen in de noodopvang geplaatst. Met thuisonderwijs lopen de kinderen te grote leerachterstanden op. In de noodopvang werken ze met hun eigen juf in de klas aan taal, rekenen en spelling. ‘Het maakt uit waar je wieg staat.’ -
Met video
Waarom Erdogan moeilijk blijft doen over Navo-lidmaatschap Zweden en Finland
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt vooralsnog vol dat hij geen lidmaatschap van de Scandinavische landen kan toestaan vanwege hun vermeende steun aan Koerdische militanten en andere groepen die, zo zegt hij, de nationale veiligheid van Turkije bedreigen. -
PREMIUM
Europa en VS willen dat Nederland meer gas wint, maar hoe? ‘Nog serieuze hoeveelheden op Noordzee’
Nu het Westen vreest voor een Russische gasblokkade, neemt de druk op Nederland toe om de Groningse gaskraan toch weer open te draaien. Het kabinet weigert dat voorlopig pertinent en ziet extra Noordzee-gas als oplossing. Maar is dat afdoende?
-
Wellicht nog minder bezoek thuis, kabinet polst oppositie over avondklok
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis. Extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?