Volledig scherm
© anp

Kabinetsambitie opwekken duurzame energie afgezwakt

Opnieuw staat een kabinetsambitie op de tocht. Het doel om in 2020 16 procent van de energie duurzaam op te wekken wordt afgezwakt naar 14 procent.

Energiebranche, overheid en belangengroepen als Greenpeace zijn daarover in vergevorderde onderhandelingen, bevestigen meerdere ingewijden aan het AD. Met SER-voorzitter Wiebe Draijer praten zij sinds eind maart over een nationaal Energieakkoord. Dat akkoord moet er uiterlijk in juni liggen, maar lijkt nu eerder mogelijk.

In het regeerakkoord was afgelopen november opgenomen om de 14 procent onder Rutte I op te schroeven naar 16 procent. Een verzoek van de PvdA. Door de 16 procent weer terug te brengen wordt voorkomen dat er grootschalig biomassa in kolencentrales moet worden bijgestookt.

Steenkolen worden in het concept-akkoord verder ontmoedigd door de kolenbelasting voor vervuilende centrales flink te verhogen. Voor nieuwe centrales zoals Essent/RWE in de Eemshaven bouwt, geldt een lagere heffing. ,,Alleen zo is de kolenbelasting ook voor grote fossiele bedrijven als Nuon en Essent acceptabel," zegt een bron. Daarnaast wordt vol ingezet op windenergie op zee.

Om de 16 procent groene energie te halen moet liefst 40 tot 45 procent van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Momenteel is slechts 5 procent van de stroom groen en geldt Nederland als de smeerpoets van Europa. Zonder veel biomassa is de 16 procent onhaalbaar, zeggen energie-experts.

De minder ambitieuze 14 procent zou ook voor de PvdA, dat in het regeerakkoord eigenlijk voor 18 procent wilde gaan, en de milieubeweging acceptabel zijn. Greenpeace en Milieudefensie zijn fel tegen biomassa omdat dat voor hen niet groen genoeg is en nog steeds voor veel CO2 in de lucht zorgt.

Het ministerie van Economische Zaken en de SER willen geen reactie geven. Morgen praat de Tweede Kamer uitgebreid met minister Kamp over duurzame energie. VVD-kamerlid en energiewoordvoerder René Leegte reageert kritisch op de signalen over een hogere kolenbelasting en subsidies op windenergie. ,,Biomassa bijstoken is veel goedkoper. De energietransitie moet ook betaalbaar blijven." Hij noemt ook 14 procent nog steeds 'een flinke opgave'. D66-kamerlid Stientje van Veldhoven ziet positieve elementen, maar wil de 16 procent niet meteen loslaten.

Het aanstaande akkoord lijkt een overwinning voor Shell dat binnen de SER vol inzet op gas en daarom kolen duur wil maken.