Volledig scherm
In de haven van Lauwersoog vinden we de locatie waar de NAM gas onder de waddenzee vandaan wil halen © anp

Kamer blokkeert gaswinning Waddenzee

De Tweede Kamer zet een streep door toekomstige plannen om gas te winnen in het gehele Waddengebied. PvdA-Kamerlid Jan Vos dreigt zelfs met een wettelijk verbod op mijnbouwactiviteiten in en rond de Waddenzee.

Quote

Fossiele energie is geen vies woord. 94 procent van de samenle­ving draait erop.

Minister Henk Kamp

De Kamer sprak zich al twee keer uit tegen proefboringen bij Terschelling en Schiermonnikoog, maar minister Henk Kamp van Economische Zaken houdt vol dat de vergunningsregels zijn gevolgd. In zijn ogen is Nederland 'geen bananenrepubliek', die voortdurend gedurende een vergunningstraject de spelregels verandert.

Een Kamermeerderheid negeert het standpunt van de Kamp en wil een moratorium op gaswinning in het Waddengebied forceren. Volgens Vos moet het Waddengebied, inclusief de eilanden, het Natura 2000-gebied en het Unesco Werelderfgoed aangewezen worden als het terrein waar geen mijnbouwinstallaties geplaatst mogen worden.

Een aantal groene partijen wil elke vorm van boring in elk natuurgebied verbieden, maar zover wil de PvdA niet gaan. ,,Wij zijn geen voorstander van het plaatsen van boorplatforms in natuurgebied, maar ik wil niet alles dichtregelen", zei Vos vanmiddag in het debat over de mijnbouwwet.

Geen vies woord
Kamp stak zijn chagrijn niet onder stoelen of banken. Volgens hem heeft de Kamer zich tot dusver tegen elke boring in een kleiner gasveld verzet, terwijl Nederland nog helemaal niet zonder gas en andere fossiele energie kan. ,,Fossiele energie is geen vies woord. 94 procent van de samenleving draait erop. Zonder hebben we geen elektra, geen auto's, kunnen we niet koken en hebben we geen verwarming. En juist gas is de minst belastende, meest milieuvriendelijke fossiele energiebron."

Kamp is de wispelturigheid van de Kamer ten aanzien van de Wadden beu. Zo staat er op Ameland allang een boorinstallatie die op het eiland nooit voor beroering zorgt en staan er vlak uit die kust nog eens twee installaties. Wat hem betreft spreken Kamer en kabinet 'een nieuwe lijn af waar we ons aan gaan houden'. Bewoners, mijnbouwbedrijven en andere betrokkenen krijgen dan rechtszekerheid, stelt Kamp. 

Nodig
Kamp benadrukt dat ook de mensen op Schiermonnikoog gas nodig hebben. Hij ontkent dat de eilandbewoners geen enkele stem zouden hebben. Kamp: ,,De hele procedure duurt nog tien jaar. In die periode kan nog zeven keer een zienswijze of bezwaar ingediend worden. Daarnaast is er nog de Raad van State. Laten we nou niet doen of de inwoners van Schiermonnikoog iets door de strot krijgen geduwd."

Quote

Zonder fossiele energie hebben we geen elektra, geen auto's, kunnen we niet koken en hebben we geen verwarming

Minister Henk Kamp