Volledig scherm
© Frans Kanters

Kamer eist twee jaar taalles voor vluchtelingenkinderen

De Tweede Kamer wil alsnog dat vluchtelingenkinderen twee jaar taalonderwijs krijgen op de basisschool. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs weigert dat. Hij wil alleen geld uittrekken voor één jaar onderwijs.

Quote

Als deze kinderen geen goed onderwijs krijgen, dan schuiven we de problemen alleen maar voor ons uit

D66-Kamerlid Paul van Meenen

Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie roept de VVD-bewindsman vandaag in een motie op om scholen ook voor het tweede jaar financieel tegemoet te komen. ,,Onze taal leren lukt niet in één jaar", zegt PvdA-Kamerlid Loes Ypma. Na het eerste jaar zijn de taalachterstanden van de asielzoekerskinderen nog niet weggewerkt. ,,Als deze kinderen geen goed onderwijs krijgen, dan schuiven we de problemen alleen maar voor ons uit", vindt D66-Kamerlid Paul van Meenen.

Dekker zegt dat hij geen geld heeft om de motie, waarover dinsdag wordt gestemd, uit te voeren. ,,Ik kan het niet uit de plooien van de gordijnen halen." Dekker vindt dat basisscholen met vluchtelingenkinderen in het tweede jaar aanspraak kunnen maken op de potjes die beschikbaar zijn voor het wegwerken van onderwijsachterstanden. Op middelbare scholen is wel voor twee jaar geld beschikbaar.

Compensatie 'onnodig'

Eerder legde Dekker een aangenomen GroenLinks-motie naast zich neer. Hij noemde compensatie voor het tweede jaar toen 'onnodig' en stelde dat de motie geen meerderheid had omdat de PvdA per ongeluk vóór had gestemd. Nu hebben de partijen alsnog de handen ineengeslagen.

De basisscholenkoepel PO-Raad, de Vereniging van Openbare Scholen, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs en de Algemene Onderwijsbond vinden ook dat scholen twee jaar geld moeten krijgen.