Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Kamer: Schrap heffing voor rijke oudere in tehuis

Langdurige zorgBewoners van verpleeghuizen moeten niet langer hun gespaarde vermogen afstaan. Dat wil een Kamermeerderheid van D66, VVD, SP en PVV regelen. De eerste twee zetten afschaffing van de regeling zelfs in bij de verkiezingscampagne.

Sinds 2013 moeten hulpbehoevende ouderen die worden opgenomen in een instelling, een eigen bijdrage betalen die is gebaseerd op hun inkomsten én hun vermogen. Als de spaarrekening na jarenlang buffelen en zuinig leven goed gevuld is, kan die betaling oplopen tot ruim 2300 euro per maand.

Vooral zelfstandigen die hebben moeten sparen voor hun oude dag, zijn daarvan dus de dupe. Bij de invoering van de regeling is zelfs berekend dat iemand met een vermogen van 100.000 euro bij een gemiddelde bankrente van 2 procent na tien jaar de helft van zijn vermogen kwijt zou zijn.

Quote

Ouderen die hun hele leven spaarzaam zijn geweest, krijgen nu een boete voor hun kiezen

D66-Kamerlid Vera Bergkamp

Afschaffen
D66 wil van die onrechtvaardige situatie af, vertelt Kamerlid Vera Bergkamp. ,,Ouderen die hun hele leven spaarzaam zijn geweest, krijgen nu een boete voor hun kiezen. Terwijl je deze senioren juist moet belonen, zijn zij nu gemiddeld 235 euro per maand meer kwijt dan de buurman die al zijn geld levenslang heeft verbrast."

Niet alleen het spaargeld, maar zelfs de waarde van het huis wordt - bij verkoop of verhuur - door het verpleeghuis al snel beschouwd als vermogen dat meetelt. Dat maakt de maandelijkse rekening voor hulpbehoevende ouderen alleen maar hoger. Schrappen van de regeling zou 156 miljoen euro kosten.

Mensen die hun hele leven hard hebben gespaard, moeten hiervoor niet worden bestraft, laat ook de VVD weten. En eerder riep de Socialistische Partij de Tweede Kamer al tevergeefs via een Kamermotie op de regeling te stoppen. Daarnaast meldt de PVV dat afschaffing 'één van de dingen is die we graag willen realiseren'. De SP wil in ieder geval regelen dat mensen 50.000 euro kunnen houden, bijvoorbeeld voor een fatsoenlijke begrafenis.

Protest
Gelijk na invoering van de regeling, vier jaar terug, ontstond er al een storm van protest over de uitwassen. Mensen klaagden dat ze hun zuur verdiende spaarcenten moesten 'opeten'. Accountants en notarissen boden vervolgens - tot op de dag van vandaag - sluipwegen aan om het vermogen te beperken vóór de gang naar het tehuis.

Bij seniorenorganisatie ANBO regent het nog altijd klachten over de hoge eigen bijdrage in de langdurige zorg. ,,Ik vind het prima dat niet langer naar het vermogen wordt gekeken", zegt directeur Liane den Haan. ,,Maar dan moeten ook de mensen worden gecompenseerd die hoge inkomsten hebben. Want geld is geld."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement