Volledig scherm
© anp

Kamer tegen versoepelen bouwregels langs de kust

De Nederlandse kust mag niet worden volgebouwd. Een meerderheid van de Tweede Kamer eist dat het plan om de bouwregels langs de kust te versoepelen van tafel gaat. Donderdag dringen ze daarop aan in een debat.

Volledig scherm
© anp

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) staat onder druk om het kustbesluit terug te draaien, donderdag in een debat in de Tweede Kamer. Tot nu toe gold in kustgebieden buiten de bebouwde kom een landelijk verbod op bouwen. Maar vlak voor Kerstmis besloot het kabinet dat verbod op te heffen.

Vandaag biedt Vereniging Natuurmonumenten in de Tweede Kamer een petitie aan. De meer dan 65.000 ondertekenaars willen dat de kust beschermd blijft. Natuurorganisaties zijn bang dat de duingebieden 'kapot worden gemaakt'. Uit een inventarisatie van de organisaties blijkt dat er al tientallen bouwplannen klaarliggen.

Schultz noemde de angst eerder onterecht. Het is niet de bedoeling de kust vol te bouwen met vakantiehuizen, zei ze onlangs. Er blijven regels gelden. Zo blijft bouwen in natuurgebieden verboden.

'Storm in glas water'

Maar regeringspartij PvdA en oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus zijn er niet gerust op. ,,Het besluit moet van tafel,'' vindt PvdA-Kamerlid Cegerek. ,,Als er volgens de minister amper iets verandert, hoeven we ook de regels niet te veranderen."

ChristenUnie-­Kamerlid Eppo Bruins: ,,De Nederlandse kust is een uniek aaneengesloten stuk leeg strand en duin. Als we bebouwen aan gemeenten overlaten, krijgen projectontwikkelaars meer macht. Lokale belangen kunnen dan prevaleren boven de landelijke. En onze kust is te uniek om dat risico te lopen.''

Terugdraaien
Hoewel het besluit al genomen is, kan de minister dat onder druk van de Kamer nog wel terugdraaien. Schultz heeft de steun van de Kamer nodig voor haar zogeheten Omgevingswet, waardoor het moeilijker wordt bouwprojecten door allerlei procedures te vertragen. Om die wet door Tweede en Eerste Kamer te kunnen krijgen, zal ze water bij de wijn moeten doen, hopen de tegenstanders.

Schultz' eigen partij de VVD en oppositiepartij CDA noemen de discussie 'een storm in een glas water'. ,,Er zullen vast plekken zijn waar iets wordt ontwikkeld, maar niet langs de hele kust,'' zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman. ,,Een groot deel van de kust is Natura 2000-gebied. Daar mag niet gebouwd worden. Door het afschaffen van de regels kunnen strandtenten in de winter blijven staan. Het is toch fijn als   je ook in de winter aan het strand een kop warme chocolademelk kunt drinken?''

Oppositiepartij PVV voelt ook voor terugdraaien van het besluit, maar vindt de ophef selectief. ,,Al die linkse partijen schreeuwen nu moord en brand, maar ze vinden het wel goed dat er overal langs de kust windmolens komen te staan. Dat is net zo erg,'' zegt PVV'er Barry Madlener.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement