Interieur van The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam. Ook in Rotterdam, Utrecht en Groningen zijn hotels waar studenten kortere of langere tijd kunnen verblijven.
Volledig scherm
Interieur van The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam. Ook in Rotterdam, Utrecht en Groningen zijn hotels waar studenten kortere of langere tijd kunnen verblijven. © anp

Kamernood onder studenten lost snel op

Het vinden van een studentenkamer gaat steeds gemakkelijker. Kences, de koepel van sociale studentenhuisvesters, stelt dat de kamernood over een paar jaar vrijwel is verdwenen.

Zelfs in Utrecht en Amsterdam neemt de druk af. Dat is het gevolg van een ongekende bouwwoede. Corporaties hebben sinds 2011 bijna 18.000 nieuwe kamers opgeleverd. Private partijen bouwden 13.000 eenheden. En er zijn plannen voor nóg eens 18.000 studentenkamers, die de komende twee jaar opgeleverd moeten worden.

De nieuwbouw verdringt de piepkleine en peperdure kamers bij huisjesmelkers. Volgens Kences is het alleen in Utrecht en Amsterdam nog moeilijk een kamer te krijgen, maar ook daar wordt druk gebouwd. ,,In Utrecht is het tekort 6.000 tot 7.000 kamers. In de wijk Rijnsweerd komen er volgend jaar 3.000 eenheden bij. Dan gaat het heel hard'', zegt directeur Ardin Mourik van Kences.

Bouwbesluit aangepast
Nederland telt 360.000 uitwonende studenten. Een derde heeft een zelfstandige woonruimte, de rest woont op kamers. Deze krant zocht in de veertien grote studentensteden studenten op in hun kamer: ze zijn over het algemeen tevreden over het aantal vierkante meters én de prijs. Dat blijkt ook uit onderzoek van Kences. Gemiddeld wordt er 360 euro betaald voor een kamer van negentien vierkante meter, waarbij keuken en badkamer worden gedeeld met vier tot vijf personen.

Vier op de tien studenten moeten het doen met minder dan vijftien vierkante meter. Mourik: ,,Het bouwbesluit is in 2012 aangepast om iets te doen aan het tekort. Kamers hoeven sinds vorig jaar niet meer zo groot te zijn. Vijftien vierkante meter exclusief de natte ruimte is nu voldoende."