Volledig scherm
Minister Henk Kamp. © anp

Kamp: Gasreserves onder Noordzee beter benutten

De enorme gasreserves die nu onaangeroerd onder de Noordzee liggen, moeten volop worden benut. Zo kan Nederland er warmpjes bij zitten tot alle energie van windmolens komt, stelt minister Kamp. En hoeven we minder te kopen van Rusland.

Quote

In de geleidelij­ke overgang naar een volledig duurzame energie­voor­zie­ning zijn fossiele brandstof­fen als gas de komende jaren onvermin­derd van belang voor de samenle­ving

Minister Kamp

Volgens de nieuwste cijfers van TNO en Economische Zaken - het ministerie van Kamp - zit er mogelijk 165 miljard kuub winbaar gas in onontdekte velden. Ook is er potentieel nog 118 miljard kubieke meter gas aanwezig in bekende velden.

Burgers en bedrijven verbruikten vorig jaar samen 38 miljard kuub gas. Het leeuwendeel komt uit Groningen. Als ook de extra reserves worden ingezet, kan Nederland nog enkele decennia vooruit. Dat is ook nodig, want naar verwachting zal ons land pas in 2050 geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben.

Die boodschap neemt minister Henk Kamp vandaag mee tijdens een bezoek aan windparken op zee. Over 8 jaar levert de Noordzee windenergie aan 5 miljoen huishoudens. Kamp wil tot die tijd met de betrokken bedrijven zoals de NAM kijken hoe het beschikbare Noordzeegas het best kan worden benut.

Afhankelijkheid

Volledig scherm
Minister Kamp tijdens een bezoek aan een Noordzee-boorplatform in 2013 © anp

Kamp: ,,In de geleidelijke overgang naar een volledig duurzame energievoorziening zijn fossiele brandstoffen als gas de komende jaren onverminderd van belang voor de samenleving. Het nog winbare Noordzeegas kan helpen de afhankelijkheid van import te beperken."

De gaskraan wordt in Groningen, onder publieke druk, steeds verder dichtgedraaid na aardbevingen én verschillende oude kolencentrales moeten hun deuren sluiten.

Economische Zaken onderzoekt daarom of bedrijven nog een extra duwtje in de rug nodig hebben om te investeren in gaswinning op zee. Hiervoor bestaat al een fiscale regeling sinds 2010, maar die loopt volgend jaar af. 

,,Probleem is dat de kleine gasvelden een stuk kleiner zijn," schetst Maarten van IJcken, commercieel manager offshore van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het probleem. ,,Het gas is een stuk duurder naar boven te halen."

Voor elk gasveld moet immers een boorplatform worden neergezet. Het opgepompte gas dient vervolgens met leidingen naar de wal worden gebracht. ,,Die kosten maak je bij een groot én een klein veld," aldus Van IJcken.

Noordzee
Zelf heeft de NAM. een joint venture tussen Shell en ExxonMobil, 25 productieplatforms, waarmee het samen met Total en Engie één van de grootste exploitanten is op het Nederlandse deel van de Noordzee. Jaarlijks pompt de NAM 3 miljard kuub gas naar boven en brengt dat bij Den Helder en het Groningse Uithuizen aan land.

Met het duurder worden van de gaswinning houden steeds meer olie- en gasbedrijven het voor gezien. Zo verkocht Shell vorig jaar één van zijn gasvelden in het Engelse deel van de Noordzee. En in andere gevallen wordt het resterende deel helemaal niet gewonnen. 

Minister Kamp ziet het met lede ogen aan. Zeker omdat dan ook de leidingen om het gas aan land te brengen verdwijnen. ,,Deze infrastructuur is echter hard nodig voor de rendabele winning uit andere kleine velden," aldus het ministerie van EZ.

Vandaar dat de VVD-bewindsman nu fiscale en andere maatregelen onderzoekt. De NAM, die ook de gasbel in Groningen oppompt, wil zich niet uitspreken over te nemen maatregelen. Wél wijst de exploitant fijntjes op Groot-Brittannië waar de regering van premier Cameron onlangs een uitgebreid pakket aan belastingmaatreglelen doorvoerde.

Door nieuwe gasvelden veel minder te belasten dan oude zullen oliebedrijven naar verwachting ruim 5,5 miljard euro extra investeren in de Engelse Noordzee. Daardoor kan zeker 20 miljard kuub gas extra worden opgepompt. Van IJcken: ,,Die regeling is gunstiger dan in Nederland, olie- en gasbedrijven zijn er erg enthousiast over."

Quote

Gas is in kleinere velden veel duurder om op te pompen. Je moet net als bij een groot veld een platform neerzetten en leidingen aanleggen.

Maarten van IJcken, commercieel-manager off shore NAM
Volledig scherm
© ANP

Niet wachten
Milieuorganisatie Greenpeace is uitermate teleurgesteld dat Kamp vasthoudt aan gas ondanks de rechterlijke uitspraak van juni dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. ,,De uitspraak van de rechter zegt genoeg'', er moet haast worden gemaakt en de uitbouw van duurzame energie moet worden versneld. ,,Ga dan niet wachten.''

Het argument dat Nederland met gaswinning minder afhankelijk wordt van Rusland noemt Greenpeace te positief. De milieubeweging zegt te begrijpen dat gas nog nodig is maar pleit ervoor het gebruik ervan zo snel mogelijk terug te dringen. Daarvoor zouden aardgasopbrengsten ook goed ingezet kunnen worden zodat we niet hoeven te wachten tot 2050, beaamt de woordvoerder.

Ook Milieudefensie beticht Kamp ervan aan tunnelvisie te leiden. ,,Hij zoekt alleen naar mogelijkheden om Gronings gas door andere fossiele brandstoffen te vervangen. En dat terwijl Nederland er nu zelfs door de rechter toe gedwongen wordt om veel meer te doen tegen klimaatverandering. De duurzame alternatieven liggen voor het oprapen: gebouwen beter isoleren, fikse energiebesparing in de industrie, verwarmen en koken op elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Laat Kamp dat subsidiëren in plaats van gaswinning op de Noordzee!"

D66
Steun is er echter van D66. ,,Het is goed nieuws dat minister Kamp nu zegt dat we niet afhankelijker moeten worden van Poetin," meent energiewoordvoerder in de Tweede Kamer Stientje van Veldhoven.

Lees meer over de plannen in de AD van vandaag.