Volledig scherm
Minister Kamp kijkt al een stuk verder dan zijn Energieakkoord, waarin staat dat Nederland over zeven jaar 16 procent van alle energie duurzaam moet opwekken © ANP

Kamp: Nieuwe woningen niet meer automatisch op gasnet

De wettelijke plicht om nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten vervalt wat minister Kamp (Economische Zaken) betreft snel. Dat heeft de bewindsman vandaag in Arnhem gezegd bij de afsluiting van de Nationale Energiedialoog.

Quote

Ik wil gemeenten snel de mogelijk­heid geven om te experimen­te­ren met woonwijken die niet op het gasnet zijn aangeslo­ten

minister Henk Kamp

,,Ik wil gemeenten de vrijheid geven te experimenteren met woonwijken die geen gasaansluiting meer hebben, maar gebruik maken van restwarmte", zei Kamp op de bijeenkomst tegen lokale en provinciale bestuurders die hem vroegen dat snel mogelijk te maken. Onder meer de steden Utrecht en Tilburg pleiten hiervoor.

Ook netbeheerders zijn voorstander, toevallig hield lokale beheerder Stedin vandaag een soortgelijk pleidooi. Volgens Stedin is het nu nog aansluiten van nieuwe nieuwbouw-wijken op de gasinfrastructuur ,,maatschappelijk onverantwoord".

Volgens Kamp is hij druk bezig met de wet aan te passen. ,,Ik had het vorig jaar al willen doen, alleen stemde de Eerste Kamer toen de nieuwe Stroomwet af, waarin de aanpassing een onderdeeltje van was. Een nieuw voorstel komt er zo snel mogelijk aan."

Inspanning
Via de in april gestarte Nationale Energiedialoog hoopte Kamp nieuwe ideeën te verzamelen en draagvlak te scheppen voor de jaren na 2023. Dan is het huidige Energieakkoord uitgevoerd en wordt als het goed is 16 procent van onze energie duurzaam opgewekt. Die hoeveelheid moet echter naar 100 procent in 2050. ,,We zullen dus een nog véél forsere inspanning moeten leveren dan we nu al doen en daarvoor zijn plannen nodig."

Volledig scherm
Nieuwbouwwijken worden nu nog op last van de wet standaard op het gasnet aangesloten, tenzij er stadswarmte geleverd kan worden. © ANP

De afgelopen maanden zijn er een slordige drieduizend ideeën van bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers binnengekomen bij het kabinet en ambassadeur André Kuipers. ,,Die ga ik dit jaar nog verwerken in een nieuwe Energie Agenda," zegt Kamp.

Booreilanden
Het gaat om onder meer voorstellen om energiecoöperaties beter lokaal stroom te laten opwekken. ,,Maar ook de suggestie om de energie-infastructuur van booreilanden in te zetten voor windparken verder op zee is erg interessant." Dat idee lanceerde de olie- en gasindustrie overigens in het AD.

Een volgend kabinet moet alle plannen uiteindelijk uitvoeren, want de huidige coalitie zit er nog maar een klein jaar tot medio 2017. Ook Kamp zelf zet er dan een punt achter. De 63-jarige VVD-bewindsman heeft al aangegeven geen nieuwe termijn te willen.