Volledig scherm
© anp

Kamp: Proefboringen Schiermonnikoog gaan gewoon door

De twee tijdelijke proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog gaan gewoon door. Maar het is volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken nog lang niet zeker dat er bij Schiermonnikoog inderdaad gas gewonnen gaat worden. De boringen roepen veel protest op. Ook een meerderheid van de Kamer lijkt tegen de plannen.

Quote

Het kan heel goed zijn dat als er gas zit, dat we het dan toch niet gaat doen. Maar het is geen goede zaak om daar nu al op vooruit te lopen

Henk Kamp, economische zaken

,,Het kan heel goed zijn dat als er gas zit, dat we het dan toch niet gaat doen. Maar het is geen goede zaak om daar nu al op vooruit te lopen'', zei Kamp vandaag in de Tweede Kamer. Hij hield Kamerleden voor dat het niet goed is ,,om iedere keer als er nu een klein veld aan de orde is 'nee' te zeggen''.

Kamp benadrukt dat hij zich echt aan de procedures houdt, aanvragen zorgvuldig beoordeelt en geen trucjes uithaalt. ,,Wij hebben in wetten vastgelegd hoe ik met vergunningsaanvragen moet omgaan en dat is omdat het hier geen bananenrepubliek is.'' PvdA'er Jan Vos vindt het maar raar. ,,Hoezo geef je toestemming voor een proefboring terwijl je weet dat we de gaswinning daar nooit gaan toestaan.''

Voordelen
De kleine gasvelden zijn volgens Kamp om verschillende redenen belangrijk. Ze zijn goed voor 4000 directe arbeidsplaatsen, leveren de overheid elk jaar ruim 1 miljard euro op en zorgen ervoor dat Nederland minder afhankelijk is van gas uit het buitenland. De risico's van gaswinning in kleine velden zijn niet te vergelijken met die in Groningen waar aardbevingen nu voor schade en onrust zorgen, aldus de minister.

Regeringspartij PvdA liet gisteren weten tegen proefboringen naar gas ten noorden van Schiermonnikoog te zijn. Daarmee lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer tegen het het plan. ,,Wij willen niet dat er in natuur naar gas wordt geboord", zei Vos. Hij dient vandaag samen met GroenLinks een motie in waarin de Kamer zich tegen de boringen uitspreekt.