Volledig scherm
© epa

Kan een kunstmatige vulkaan de planeet afkoelen?

Als de aanpak van de CO2-uitstoot de opwarming van de planeet niet kan omkeren, dan moeten we andere manieren zoeken. Misschien kunnen we de effecten van een vulkaanuitbarsting nabootsen en zo het zonlicht dimmen?

In 1991 barstte de vulkaan Pinatubo uit. Het was de belangrijkse vulkaanuitbarsting van de 20ste eeuw. De temperatuur op onze planeet daalde met ongeveer een halve graad. Onderzoekers van het Amerikaanse ruimtebedrijf Aurora Flight Sciences zien in de nabootsing van een kunstmatige vulkaanuitbarsting dan ook mogelijkheden om de opwarming tegen te gaan. Ze gaan na of we jaarlijks geen één tot vijf miljoen ton zwavel 30 kilometer hoog in de lucht kunnen loslaten. Op die manier zouden we als het ware het zonlicht dimmen.

Science (fiction)
Het lijkt meer science fiction dan wetenschap. En misschien is het dat ook, want het idee is allesbehalve realistisch. Hoe krijgen we die enorme hoeveelheid zwavel teslotte in de bovenste luchtlagen?

De auteurs van de studie, geleid door de universiteit van Calgary (Canada), dachten aan een methode om de stof in de lucht te schieten, maar dat blijkt onbetaalbaar. Er zouden jaarlijks 70 miljoen schoten met marinegeweren nodig zijn. Volgens de wetenschappers moet het proces 20 jaar lang herhaald worden om een blijvend effect te hebben.

Luchtschepen
Een andere mogelijkheid is het gebruik van luchtschepen. Dat zou financieel interessanter zijn, maar op technologisch vlak vormt dit dan weer een uitdaging. Luchtschepen zijn immers nog nooit op deze hoogte gebruikt. Ideaal, nou ja, zou de ontwikkeling van een vloot Boeing 747's zijn die de klok rond vanaf de evenaar actief zijn. Al zijn de wetenschappers vermoedelijk wel de uitstoot van deze toestellen vergeten.

Plan B
Realistisch is de studie dus niet. Wel bewijst het dat wetenschappers op zoek zijn naar alternatieve manieren om de opwarming van de planeet te stoppen, als de CO2-uitstoot niet snel zal worden omgekeerd. Zolang politici het niet eens geraken over een bindend klimaatplan kunnen we maar beter een plan B hebben. Al doen studies als deze vermoeden dat we dat achterpoortje toch maar beter niet gebruiken.