Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Kan leraar maar beter zwijgen voor de klas?

Leerlingen die niet mee mogen doen aan de kerstviering en vaders die leraressen geen hand geven. Het komt allemaal voor op de vmbo-school waar Janine Groen lesgeeft. 'Niet normaal', stelt staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

Quote

Ook bij ons worden onderwer­pen vermeden, omdat die leiden tot vervelende discussies

Janine Groen

De verontwaardiging klinkt in haar stem als Janine Groen (niet haar echte naam), docent en mentor op een vbmo-school in de omgeving van Den Haag, vertelt over de aanvaring die ze met een vader van een van haar leerlingen had. De man kwam naar een ouderavond, maar wilde Groen geen hand geven en geen gesprek met haar voeren. Omdat ze een vrouw is. ,,Een mannelijke collega kwam erbij om het gesprek op gang te brengen. Ik vond het te gek voor woorden!" 

Uit een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek onder 2.200 leraren en schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs blijkt dat scholen worstelen met integratieproblemen bij leerlingen. Meer dan de helft van de docenten en schoolleiders in de grote steden herkent het beeld van mislukte integratie en scheiding van culturen.

Groen herkent het. Ze wil open vertellen hoe het eraan toe gaat op school, maar zonder haar echte naam om haar school niet in diskrediet te brengen of er onrust te veroorzaken. ,,Ook bij ons worden onderwerpen vermeden, omdat die leiden tot vervelende discussies."