Volledig scherm
© anp

Kankerverwekkende stoffen in meeste kunstgrasvelden

Bijna alle onderzochte kunstgrasvelden met rubbergranulaat bevatten hogere concentraties kankerverwekkende stoffen dan is toegestaan in consumentenproducten. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeken die zijn gedeeld met de NOS.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Bandenbranchevereniging VACO heeft de afgelopen weken op honderden velden onderzoek gedaan naar de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in de granulaatkorrels die op kunstgrasvelden liggen. De aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van Zembla, waarin wetenschappers stelden dat korrels van vermalen autobanden meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan om gezondheidsredenen wenselijk is.

Hoe hoog de concentratie kankerverwekkende stoffen is, was tot dusver niet bekend.

Duidelijk beeld
De resultaten van de zestig onderzoeken die de NOS mocht inzien laten een duidelijk beeld zien. 58 van de 60 velden bevatten hogere concentraties 'dan je vanwege de gezondheid zou moeten willen'.

Het RIVM oordeelt dat de velden veilig zijn om op te sporten, maar adviseert om kinderen er niet op te laten spelen, anders dan sporten. Ook adviseert het instituut sporters om na afloop te douchen.