Volledig scherm
Hoe dichter Jorn Stuij bij Snuitje kwam, hoe verder de kat naar het uiteinde van een tak liep. De boomverzorger zaagde de tak af, waarna Snuitje met een plons in het water belandde © Fred van der Louw

Kat Snuitje rent weg nadat hij uit boom wordt gered

Groene HartKat Snuitje heeft twee dagen op 22 meter hoogte in een boom op 't Groene Eiland in Gouda gezeten voor hij uit zijn benarde positie kon worden bevrijd. Met dank aan boomverzorger Jorn Stuij.

De 6-jarige Snuitje woont met zijn baasje Gabriëlle Nemeth nog maar anderhalve week aan de Groenlust in Gouda. Op verkenning in zijn nieuwe woonomgeving klom hij dinsdag in een hoge boom in het naastgelegen parkje in Plaswijck. De kat klom zo hoog dat hij niet meer naar beneden durfde.

Baasje Gabrielle, die tot de verhuizing naar Gouda in Waddinxveen woonde, bleef hem roepen en rammelde geregeld met voer, maar tevergeefs.

Ook de brandweer kon een dag later geen uitkomst bieden. De ladder was niet lang genoeg om in de buurt van Snuitje te komen.

Uiteindelijk slaagde boomverzorger Jorn Stuij van het Goudse bedrijf Verkleij Hovenier en Boomverzorging er gistermiddag wel in om de kat te bevrijden. Dat ging nog niet zonder slag of stoot, want Snuitje wilde zich niet laten vangen.

Gewend
Jorn Stuij is het als boomverzorger gewend om in hoge bomen te klimmen. Nooit eerder ging hij echter naar boven om een kat te halen. Voorzien van klimmaterialen klom hij meter voor meter omhoog. Maar hoe dichter hij bij Snuitje kwam, hoe verder de kat naar het uiteinde van een tak liep. Jorn: 'Ik kon daar niet bij komen en besloot daarom de tak met de kat erop maar af te zagen.' Even later belandden Snuitje en de tak met een luide plons in de naastgelegen sloot. Het dier kwam met de schrik vrij en rende weg. Waarheen was niet duidelijk.

Medewerkers van de eveneens aanwezige Dierenambulance sloten niet uit de Snuitje op weg ging naar zijn voormalige adres in Waddinxveen. 'Katten doen dat wel vaker als ze net zijn verhuisd. Ze kunnen daarbij heel grote afstanden afleggen.'

Het boomverzorgingsbedrijf was gebeld door buurtbewoonster Suzanne Meyster-Morra, die het niet langer kon aanzien dat de kat hulpeloos hoog in de boom zat. Baasje Gabriëlle Nemeth was blij met de actie, want ze zag zelf geen mogelijkheden meer om Snuitje naar beneden te krijgen. 'Hopelijk komt hij gauw naar ons nieuwe huis, want ik ben erg aan hem gehecht.'