Kerstbomen vol verhalen

HerinneringenSinterklaas is het land uit en daarom worden in veel huizen deze week de kerstballen van zolder gehaald. Daarmee komen ook herinneringen naar beneden, want de meeste kerstballen gaan jaren mee en sommigen zelfs een leven lang. Drie kerstliefhebbers vertellen over de kerstballen die ze extra voorzichtig inpakken, omdat er een herinnering bij hoort.

Volledig scherm
Wimke Tolsma © Catrinus van der Veer
Quote

Niemand wilde ze hebben, behalve mijn zus en ik

Wimke Tolsma

Elk jaar een grotere boom nodig
,,Mijn dochters Bente van 9 en Madee van 7 mogen wel helpen met het optuigen van de kerstboom, maar de bijzondere kerstballen haal ik zelf uit het keukenrolpapier. Dat doe ik heel voorzichtig en ik hang ze bovenin de boom", zegt Wimke Tolsma (36) uit IJlst. In de doos met kerstballen zitten heel oude kerstballen van haar beppe, die vorig jaar is overleden. ,,Niemand wilde ze hebben, behalve mijn zus en ik. We hebben er de mooiste uitgezocht. Ze zitten nog in het oude keukenpapier dat beppe ervoor gebruikte."

De ballen herinneren haar aan oma's kerstboom. Een kunstboom met engeltjeshaar waarvan je huid begon te jeuken, weet Tolsma nog. ,,Alle ballen waren zilver en wit. Ze had klokjes, pegeltjes en van die ouderwetse kerstballen met holletjes erin." In Wimkes kerstboom hangt ook steevast een oud huisje van de opa van haar man Wopke (39). ,,Verder kopen we elk jaar een special, een kerstbal die iedereen in het gezin mooi vindt. Elke keer als ik naar de kerstboom kijk denk ik dan: 'O ja, daar hoort die herinnering bij.' Gaaf is dat. De boom wordt ook elk jaar groter. Dit jaar heb ik er een die bijna tot het plafond komt. Hij is zo hoog, dat er geen piek op past."