Volledig scherm
Duitse agenten onderzoeken een van de vermeende daders. © EPA

Keulse agenten: Aanranders waren vooral Syriërs

Anonieme Keulse politieagenten hebben onder meer tegen de Duitse krant Welt am Sonntag betoogd dat de groep aanranders die tijdens nieuwsjaarsnacht in Keulen tientallen vrouwen lastigvielen, vooral bestond uit Syrische vluchtingen. Slechts een klein deel van hen was afkomstig uit Noord-Afrika. Eerder zei de politie nog dat de groep vooral bestond uit leden van in Keulen actieve Noord-Afrikaanse criminele bendes.

Tijdens Nieuwjaar werden in de stationshal en op het plein naast de beroemde Kölner Dom vrouwen beroofd en aangerand. Dit werd pas een paar dagen later bekend gemaakt door de Duitse autoriteiten.

Volgens de agenten ging het de groep aanranders vooral om 'seksueel plezier', zo schrijft Welt am Sonntag. Eerdere verklaringen van de politie gaven daarentegen juist aan dat het de schennisplegers vooral om geld te doen zou zijn, en dat de aanrandingen slechts bijzaak waren. Deze lezing wordt nu door de anonieme agenten bestreden. 

Identiteit
De relschoppers zouden niet voor het merendeel leden van in Keulen actieve Noord-Afrikaanse criminele bendes zijn geweest, zoals door de autoriteiten werd beweerd, maar 'veelal Syrische asielzoekers'. Ook zouden de berichten dat er die nacht geen arrestaties waren verricht en niemand van de daders is geïdentificeerd, niet kloppen.

Integendeel. Er zouden 'talrijke aanhoudingen' hebben plaatsgevonden. Van zo'n honderd verdachten zouden de personalia zijn opgenomen. ,,Slechts bij een kleine minderheid ging het om Noord-Afrikanen. Voor een groot deel waren het Syriërs. De meesten van hen zijn kort geleden Duitsland binnen gekomen," vertelden de agenten.

De politiedossiers waarin de gegevens over de aanranders vermeld staan, zijn onder andere in handen van de Keulse nieuwssite Express. Een lek binnen de politie zou de dossiers aan de nieuwsorganisatie hebben verstrekt, aldus de site zelf. 

'Onhoudbaar'
De explosieve onthullingen in Die Welt en andere media roepen serieuze vragen op. Als blijkt dat de politietop in Keulen leugens heeft verspreid, lijkt de positie van hoofdcommissaris Wolfgang Albers, die al onder zwaar vuur ligt, onhoudbaar.

En  'Keulen' kan ook landelijke gevolgen hebben. Het debat rond immigratie en integratie is de afgelopen week op scherp komen te staan.  Het ene denktaboe na het andere valt onder de druk der omstandigheden. Zelfs bondskanselier Angela Merkel (CDU), in het nauw gedreven door de berichten over de openbare jacht op vrouwen in Duitse steden, oppert nu dat criminele asielzoekers 'eerder moeten worden uitgezet'.

Het lijkt, met belangrijke deelstaatverkiezingen in het verschiet, op het begin van Merkels strijd voor haar politieke overleven. Duitsland kijkt naar de achterkant van de 'Willkommenskultur' en zichtbaar wordt een politieke tijdbom.