Volledig scherm
© EPA

Keulse beerput is politieke tijdbom voor Angela Merkel

Explosieve onthullingen over de aanrandingen in Keulen zetten bondskanselier Angela Merkel onder druk. Onder de daders waren veel Syrische vluchtelingen, beweren anonieme agenten die er tijdens de jaarwisseling bij waren.

Volledig scherm
Vrouwen protesteren in Keulen na de massa-aanrandingen tijdens oud en nieuw. © EPA

De doofpot in Keulen lijkt steeds meer op een beerput. Onthullingen door Duits politiepersoneel in de krant Die Welt brengen de autoriteiten in grote verlegenheid. Volgens anonieme agenten, die zich uitspreken over de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling, bestond een belangrijk deel van de relschoppers uit 'Syrische asielzoekers'. Daarmee weerspreken de agenten de officiële verklaring dat zich onder de daders van de massale aanrandingen rond het stationsplein geen vluchtelingen bevonden.

Van honderd verdachten die werden aangehouden was, volgens de agenten, het merendeel 'afkomstig uit Syrië'. De agenten deden die bewuste avond dienst in het centrum.

Ernstiger
Niet alleen volgens Die Welt, ook volgens andere Duitse media klopt er maar weinig van het officiële verslag van de rellen. Een aantal redacties kreeg een gelekt - en als authentiek bevestigd - politieverslag in handen. Daaruit blijkt dat de situatie in Keulen veel ernstiger was dan tot nog toe werd aangenomen. Er zouden zich 'burgeroorlogachtige toestanden' hebben afgespeeld. ,,We waren bang dat er doden zouden vallen,'' aldus een agent.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© EPA

Agenten beschrijven in het politie-rapport hoe vrouwen 'spitsroeden moesten lopen' door een haag van agressieve mannen. Eén verdachte zou hebben gezegd: ,,Ik ben Syriër, jullie moeten aardig tegen me zijn. Mevrouw Merkel heeft mij uitgenodigd.'' Een andere verdachte verscheurde voor de ogen van de politie zijn verblijfspapieren en sneerde: ,,Jullie kunnen me niets maken. Morgen heb ik weer nieuwe.''

Middelvinger
Omdat er te weinig politiepersoneel op de been was en de beschikbare cellen overvol zaten, konden veel daders niet worden meegenomen naar het bureau. ,,Zij dansten voor onze auto's, staken hun middelvinger omhoog en schreeuwden 'Fuck the police!', vertelde een agent aan een Duitse tv-zender.

De verklaringen van de autoriteiten dat er geen arrestaties waren verricht en dat geen persoonsgegevens waren afgenomen, zijn eveneens in tegenspraak met de getuigenissen van de klokkenluiders. In Die Welt vertellen de agenten dat veel verdachten asieldocumenten bij zich hadden. ,,Slechts een minderheid was Noord-Afrikaans.'' In de Keulse boulevardkrant Express vertellen politiemedewerkers hoe zij een groep van 'veertien Syriërs en een Afghaan' hadden aangehouden.

Dat lager politiepersoneel uit de school klapt, heeft volgens Duitse media te maken met de groeiende onvrede in het korps over de kennelijke pogingen van de politieleiding om de werkelijke toedracht te verdoezelen. Bovendien zouden agenten de kritiek op hun werk in de media en door politici beu zijn.

Indien de verklaringen kloppen, lijkt de positie van de veelbekritiseerde hoofdcommissaris Wolfgang Albers onhoudbaar.

Gedrang
Ook Angela Merkel komt in het gedrang. Dankzij Merkels Willkommenskultur kwamen vorig jaar een miljoen asielzoekers naar Duitsland. Nu een aantal van hen zich mogelijk op grote schaal misdraagt, neemt de steun voor die ruimhartige immigratiepolitiek snel af.

Merkel kwam gisteren met het voorstel om criminele asielzoekers eerder uit te zetten. Met belangrijke deelstaatverkiezingen voor de deur lijkt de kanselier te proberen een politieke tijdbom zo snel mogelijk te demonteren.

  1. Oud-koning Albert II moet verplicht vaderschaptest ondergaan in zaak geheime ‘dochter’ Delphine

    Oud-ko­ning Albert II moet verplicht vaderschap­test ondergaan in zaak geheime ‘dochter’ Delphine

    Het hoogste rechtscollege in België, het Hof van Cassatie, heeft vandaag bepaald dat het dna van de voormalige Belgische koning Albert II (85) moet worden vergeleken met dat van zijn vermeende dochter: de 51-jarige kunstenares Delphine Boël. De vrouw stelt dat zij het resultaat is van een geheime affaire die de vorst in de jaren zestig had met haar moeder. Ze wil worden erkend als Albert biologische dochter.