Volledig scherm
© ANP

Kiezer wil wetswijziging: automatisch orgaandonor

Bijna twee derde van de kiezers ziet wel brood in een nieuw systeem om actief orgaandonoren te registreren. Of deze andere aanpak er politiek door komt, hangt vooral af van het twijfelende CDA.

Zo'n 63 procent van de Nederlanders vindt het prima als mensen automatisch als donor worden geregistreerd, wanneer ze niet reageren op verzoeken om te kiezen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond dit weekend onder 3200 stemmers. 

Een politieke meerderheid voor de benodigde wetswijziging, waarvoor D66 het initiatief heeft genomen, ligt aanzienlijk ingewikkelder. Vooral het CDA zweeft tussen de kampen van voor- en tegenstanders. Vandaag vergadert de fractie onder leiding van Sybrand Buma over dit medisch-ethische dilemma en ingewijden geven aan dat er uiteindelijk waarschijnlijk verdeeld zal worden gestemd.  

Uit het onderzoek van De Hond, gedaan in opdracht van wederom D66, blijkt in ieder geval dat een kleine meerderheid van de CDA-achterban (54 procent) - voorstander is van het nieuwe donorsysteem.

Compassie

De vraag bij afgedwongen orgaandonatie is: voert compassie voor de zieke medemens de boventoon of ieders recht om zelf te beslissen over zijn of haar lichaam? De Tweede Kamer is hier uitermate verdeeld over. GroenLinks, D66, PvdA en de SP zijn voorstander van 'dwang', VVD, PVV, SGP en de ChristenUnie vinden dat orgaandonatie een volstrekt vrije keuze moet blijven.

Nu werkt het systeem zo: je bent pas donor als je dat zelf regelt. De overheid dwingt niemand en beveelt donatie aan via campagnes. Volgens critici is die aanpak heilloos: te weinig burgers registeren zich als donor, waardoor jaarlijks 150 zieken sterven terwijl ze op de wachtlijst staan.

Sinds Nederland in 2007 werd opgeschrikt door de geënsceneerde Grote Donorshow van BNN, waarin patiënten 'streden' om een nier, zijn verschillende initiatieven van de grond gekomen. Dat leverde onder meer het voorstel op van D66 om de donorwet aan te passen, waarover later deze week wordt vergaderd.

Brandbrief

Gezondheidsfondsen, patiëntenverenigingen en artsenorganisaties stuurden de parlementariërs recent een brandbrief. Ook zij willen een wet die genoeg organen oplevert. Volgens de clubs zou een 'ja' voor het nieuwe systeem een goede stap zijn.