Volledig scherm
Kinderen krijgen valles. © HH

Kind vaker brekebeen bij gymles

Wekelijks belanden ruim 700 scholieren op de eerste hulp na een ongeluk op school. Vooral tijdens de gymles gaat het fout. VeiligheidNL pleit daarom voor vallessen.

Quote

Angst brengt verkram­ping met zich mee, wat de kans op een breuk kan vergroten

Hedy Goossens

Met name op basisscholen lopen leerlingen nogal eens een gebroken pols of vinger op tijdens de gymles. Uit de nieuwste cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in 2014 8.200 kinderen (41 per schooldag) op de eerste hulp belandden. Op middelbare scholen moesten 7.400 leerlingen (37 per dag) naar de spoedeisende hulp door gymongelukken. Nog eens duizenden kinderen kregen na een valpartij op het schoolplein medische hulp.

Computer
Kinderen leren niet meer hoe ze een val kunnen breken, constateert  onderzoeker Hedy Goossens van VeiligheidNL. Ze spelen minder buiten en zitten meer achter de tv en computer. ,,Ze worden bang om te vallen. Angst brengt verkramping met zich mee, wat de kans op een breuk kan vergroten.''

Bovendien zijn ouders tegenwoordig voorzichtiger. ,,Hierdoor kunnen kinderen minder de risico's van spelen ontdekken, en wat ze bijvoorbeeld kunnen doen om een val op te vangen'', zegt Goossens.

Bang

Uit wetenschappelijk onderzoek, waarin kinderen van 1980 en 2006 worden vergeleken, blijkt dat de motoriek van kinderen achteruit is gegaan. VeiligheidNL pleit daarom voor vallessen. Als kinderen leren hoe ze het beste kunnen vallen - onder meer niet met de handen opvangen, maar een rolbeweging maken - worden ze minder bang.

Onderzoeker Joske Nauta van het VU medisch centrum stelt dat vooral kinderen die weinig bewegen, baat hebben bij vallessen. Ze raken soms nog wel gewond, maar breken minder snel iets.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.