Volledig scherm
© ANP

Kinderen beginnen steeds eerder met digitaal pesten

Digitaal pesten begint tegenwoordig al in groep 5 van de basisschool. Kinderen tussen acht en twaalf jaar maken valse facebookaccounts aan of verspreiden vervelende foto's of filmpjes van klasgenoten. Leraren voelen zich machteloos.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Kinderen moeten leren wat ze online wel en niet kunnen doen

Liesbeth Hop

Pestincidenten op basisscholen spelen zich veel af in de digitale wereld. Dat constateren leraren in een representatieve enquête van het AD en DUO Onderwijsonderzoek, die ruim vijfhonderd basisschoolleraren invulden. Ze beantwoordden vragen over hoeveel pestincidenten ze dit jaar meemaakten, in hoeverre die online gebeurden en ze beschreven de voorvallen.

Actiever
De pesterijen beginnen al in groep 5, als de kinderen acht of negen jaar zijn. Dat is de leeftijd waarop de eerste scholieren een mobiele telefoon van hun ouders krijgen en actiever worden op het internet.

Ter illustratie: een leerling van groep 5 plukte een foto van de Instagram-pagina van een klasgenoot en maakte er een vervelende bewerking van. Die foto verspreidde ze onder andere leeftijdsgenootjes. ,,Zo'n leerling is acht jaar en heeft nog geen gevoel van normen en waarden. Daar  maak ik me echt zorgen over'', zegt Liesbeth Hop, die lessen mediawijsheid ontwikkelt en geeft. ,,Kinderen moeten leren wat ze online wel en niet kunnen doen.''

Ongewenst gefilmd

De incidenten gaan op jonge leeftijd al ver, constateren de leraren in het onderzoek. Kinderen maken valse accounts aan op Facebook, bijvoorbeeld van een klasgenoot of leraar. Leerlingen worden ongewenst gefilmd en de video's duiken online op. Ze stoken klasgenoten op tegen een jongen of meisje via de groepsapp.

Of de beheerder van de groep gooit er ineens kinderen uit. En er zijn zelfs al incidenten bekend van groep 8'ers die seksueel getinte foto's naar een klasgenoot sturen, die het beeld vervolgens dreigt te verspreiden. ,,Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar op een basisschool'', aldus Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).