Volledig scherm
PREMIUM
Het huis van Marjolein, hier nog tijdelijk met ren vanwege haar katten © Marjoleininhetklein.nl

Klein, duurzaam en steeds populairder

tiny housesHet draait om vrijheid, duurzaamheid en een minimalistisch leven: het wonen in een Tiny House. De huisjes zijn maximaal 28 vierkante meter groot en de vraag naar deze woningen neemt steeds verder toe. Marjolein Jonker (41) houdt sinds begin 2015 een blog bij over het fenomeen en woont sinds mei van dit jaar in haar zelf ontworpen Tiny House.

Volledig scherm
Marjolein Jonker © Privé
Quote

Je moet keuzes maken en leven met minder

Marjolein Jonker

,,Je kunt het een beweging noemen'', vertelt Marjolein over de Tiny House Movement, een verschijnsel dat is overgewaaid vanuit Amerika. Daar is het al jaren een bekend fenomeen; minimalistische huizen die gebouwd worden op bijvoorbeeld een trailer. De 'hutjes', die in veel gevallen buitengewoon fraai zijn om te zien, zijn verplaatsbaar, wat een mate van vrijheid geeft die ondenkbaar is voor bijvoorbeeld een huiseigenaar. In theorie zou dat er voor zorgen dat de eigenaar huis en haard op iedere willekeurige plek kan opslaan.

Jammer genoeg voor de eigenaren is het nog lang niet zo ver. Zomaar ergens gaan staan zit er in Nederland niet in: gedoe met bestemmingsplannen, bouwbesluiten en het aanvragen van brievenbussen. Het zorgt er vooralsnog voor dat de trotse bezitters van een Tiny House gebonden zijn aan vakantieparken of uitzonderingen op de wet.

De tekst loopt door onder deze foto