'Klimaat is geen onderwerp om te negeren'

VideoDe tijd dat het enige groene aan defensie het uniform was, is voorbij. Nederlands hoogste militair Tom Middendorp ziet klimaatverandering als een belangrijke oorzaak van oorlog, voedingsbodem van terrorisme en aanstichter van migratiestromen. De commandant der strijdkrachten maakt zo korte metten met het idee dat bezorgdheid om het klimaat een linkse hobby is. ,,Trump moet dat ook horen. Dit is geen onderwerp wat je kunt negeren."

Quote

De conflicten waar we bij betrokken zijn geweest, dwingen ons om te kijken naar de oorzaken

Tom Middendorp

Toen generaal Tom Middendorp in 2007 in Afghanistan was, werd er hard gevochten om Chora. ,,We hebben de strijd gewonnen", klinkt het niet zonder trots, ,,maar daarmee was het probleem niet opgelost." Dat probleem bleek het schaarse water. Pas toen de Nederlandse militairen afspraken maakten met de bevolking over de verdeling van water over de regio, keerde de rust weder. De voedingsbodem voor de onvrede, waar de Taliban handig op inspeelde, was weg.

Het zette Middendorp aan het denken. ,,Als je van tevoren weet dat water een grote rol speelt in de dynamiek tussen dorpen, dan kun je daar gericht aandacht aan besteden. De conflicten waar we bij betrokken zijn geweest, dwingen ons om te kijken naar de oorzaken."

Legergroen
En een belangrijke oorzaak blijkt klimaatverandering. Op een conferentie over klimaatverandering in het Haagse Vredespaleis schudt Middendorp de voorbeelden zo uit de mouw van zijn legergroene uniform. De Arabische lente begon nadat mensen in Caïro en Tunis de straat op gingen omdat de prijs van brood te hoog was.

Graanoogsten waren in andere landen mislukt door bosbranden en overstromingen die op hun beurt weer werden veroorzaakt klimaatverandering. En bij de oorlog in Syrië denken we aan president Assad, vaatbommen, rebellengroepen en terreurgroep IS, maar niet aan de opwarming van de aarde. Maar dat is wél de bron van de desastreuze burgeroorlog die nu al vijf jaar duurt. Na jaren van extreme droogte mislukten oogsten.