Volledig scherm
© AFP

Klimaatakkoord zal ons leven veranderen

Na 'Parijs' moet ook in Nederland het roer drastisch om. De afspraken uit het klimaatakkoord zullen grote gevolgen hebben. Binnen enkele decennia moeten we elektrisch rijden, stoken we thuis niet meer op aardgas en moet onze industrie op wind- en zonne-energie en biomassa draaien.

Volledig scherm
© anp

Die ingrijpende veranderingen vloeien voort uit het nieuwe klimaatakkoord dat een kleine 200 landen zaterdagavond in Parijs voor de poorten van de hel wegsleepten. In plaats van tot maximaal 2 graden, moet de temperatuurstijging nu beperkt blijven tot 'duidelijk minder dan 2 graden of liefst 1,5', zo kwam de internationale gemeenschap na 13 dagen intensief vergaderen overeen.

,,Als we dat serieus willen, dan zal de wereld tegen 2050 CO2 -neutraal moeten zijn," zegt programmadirecteur Sible Schöne van het Utrechtse Klimaatbureau HIER. ,,Dat betekent voor Nederland: aardgas voor verwarming vervangen door warmtepompen, warmtenetten en groen gas, auto's met een verbruik van meer dan 1 op 20 uitfaseren en uiteindelijk volledig elektrisch rijden, en de industrie vergroenen door meer wind op zee, biomassa en massale CO2-opslag."

Aanscherpen
Het is niet zo dat er nu meteen nieuwe plannen worden gemaakt door het kabinet, zo waarschuwt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 'Parijs' gaat immers pas in 2021 in. Maar dat ook Den Haag zijn beleid moet aanscherpen, is duidelijk. ,,Het beleid is nu nog gericht op 2 graden temperatuurstijging, en zelfs dat halen we niet."

Tegelijkertijd, zegt een woordvoerster, wil de regering 'niet over haar graf heen regeren'. ,,En wat we zeker niet moeten doen, is denken vanuit de huidige stand van de techniek. Want straks slaan we elkaar gierend van de lach op de schouders: ja, waarom geen waterstof?''

Volledig scherm
© AFP
Quote

We weten allemaal dat ook Nederland te weinig doet, én we zijn onderdeel van de Europese agenda. We krijgen een nieuwe discussie over de emissiehan­del, waar veel Nederland­se industrie onder valt

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout

Sneller
Maar Nederland zou best eens sneller in actie moeten kunnen komen dan Den Haag nu denkt, voorziet GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. ,,We weten allemaal dat ook Nederland te weinig doet, én we zijn onderdeel van de Europese agenda. In Brussel zullen ze volgend jaar al kijken welke aanpassingen nodig zijn. We krijgen een nieuwe discussie over de emissiehandel, waar veel Nederlandse industrie onder valt. Er komen strengere normen voor auto's, de uitstoot van de landbouw moet omlaag. Geen enkele sector zal eraan ontsnappen schoner en zuiniger te worden."

Al die aanscherpingen komen in stapjes. In 2018 rapporteren de klimaatwetenschappers van de VN over wat er nodig is om naar 1,5 graad te gaan, in 2023 volgt de eerste evaluatie en daarmee aanscherping van alle nationale klimaatplannen.

,,We hebben ons Europees al gebonden aan 40 procent CO2-reductie in 2030 en we liggen op koers om 20 procent in 2020 te halen. Dat moet nu 25 procent worden. Voor 2050 rekenen we met een reductie van 80 à 95 procent," zegt het ministerie, dat verwacht dat vooral andere landen nu veel moeten doen.

Maar Schöne van het Klimaatbureau verwacht dat ook Nederland nog een paar tandjes moet bijzetten. ,,Dat kan makkelijk,'' zegt hij. ,,Gewoon Denemarken achterna, door woningen energiezuinig te maken en de zuinigste apparatuur in huis te halen. Alleen daarmee kan het gemiddelde gezin zijn stroomverbruik al voor de helft terugdringen.''

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”