Volledig scherm
PREMIUM
Pipo de kloon, zijn baasjes en presentatrice Sophie Hilbrand © BNN

'Klonen van dieren biedt zeker voordelen'

gekloonde hondEen dier klonen gebeurde begin jaren 90 al. Nu bekend is dat BNN een Nederlandse hond heeft gekloond, blijkt dat het kopiëren van dna nog altijd tot veel discussie leidt. Dierenarts Peter Klaver snapt de bezwaren, maar is zelf niet tegen.

Quote

Ik verwacht niet dat we in de toekomst overal labarato­ria hebben waarin huisdieren worden gekloond

Peter Klaver
Volledig scherm
Stier Herman was in 1990 het eerste gekloonde zoogdier ter wereld. © ANP

Klaver maakte het proces al eens van dichtbij mee. Hij was de dierenarts van stier Herman, het eerste genetisch gemanipuleerde zoogdier ter wereld. Het rund zag in 1990 het levenslicht en kwam voort uit 129 embryo's die bij draagmoeders werden ingebracht. ,,Herman was het resultaat van het sleutelen in dna", vertelt Klaver.

De dierenarts was ook als deskundige betrokken bij het BNN-programma Klonen: Wens of Waanzin, waarin voor het eerst een Nederlandse hond werd gekloond. Dat is bij wet verboden in Nederland en werd daarom in Zuid-Korea gedaan door het bedrijf Sooam Biotech. Die firma maakte op bestelling een exacte kopie van de 12-jarige buldog Joep. 

Tweeling
Al is een 'exacte kopie' volgens de dierenarts niet de juiste term. ,,De genen worden gekopieerd, maar het karakter is nooit helemaal hetzelfde. Vergelijk het met een eeneiige tweeling. Die lijken ook erg veel op elkaar, maar zijn nooit 100 procent gelijk."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement