Volledig scherm
PREMIUM
© AD/Illustratie Ruben L. Oppenheimer

Kloof in Nederland: de elite, dat is de ander

ONDERZOEKEr gaapt een kloof tussen de elite en het volk. Het is een vaak gehoorde klacht. Veel Nederlanders zeggen die kloof ook te herkennen. Maar wie die elite en dat volk precies zijn, is minder helder. Vandaag: deel 3 van het onderzoek 'Kiezen in stad en land'.

Het is misschien wel het meest gebruikte woord deze verkiezingscampagne. PVV-leider Wilders zegt af te willen rekenen met de elite. Denk-voorman Kuzu roept dat de elite zijn partij uit de Tweede Kamer probeert te houden. En volgens SP-lijsttrekker Roemer heeft de elite geen idee meer wat er leeft in het land.

Er is een voedingsbodem voor het sentiment dat de machthebbers de gewone man uit het oog zijn verloren. Een op de drie Nederlanders (35 procent) herkent de tegenstelling elite versus volk, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van deze krant.

Opvallend grappig

Maar uit het zelfde onderzoek blijkt ook iets anders opvallends. Slechts 6 procent van de Nederlanders voelt zich horen bij die elite en slechts een derde (31 procent) rekent zich tot het volk. Meer dan de helft afficheert zich liever met geen van beiden. ,,Grappig,'' vindt Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

,,Want hoewel er geen echte betekenis is van het woord elite, kun je er wel van uitgaan dat die groter is dan 6 procent van de bevolking. Het woord elite heeft een negatieve betekenis gekregen, waar we ons kennelijk liever niet mee associëren. Het past niet in ons Nederlands ideaalbeeld van gelijkheid, dus plaatsen we ons allemaal liever ergens in de middenmoot.''