Volledig scherm
© ANP

Knock-out dreigt voor SP, maar Roemer staat nog in de ring

Hij is er klaar voor. Deze zomer viel SP-lijsttrekker Emile Roemer kilo's af. Als eerste partij presenteerde de SP de kandidatenlijst voor 15 maart 2017. Maar is Roemer nog wel de baas na die datum? Het gaat niet goed met de SP en zijn opvolgers staan al klaar.

Volledig scherm
© Jan de Groen

Lijsttrekker Emile Roemer is een slordige tien kilo afgevallen. Zulke radicale wendingen in een zomerreces tekenen vaak de grote ambitie van een politicus voor het komende verkiezingsjaar. Zelf denkt hij dat de kans op regeringsdeelname groot is. ,,We willen de grootste worden'', heeft hij eerder in het AD gezegd. En Roemer wil ook minister-president worden.

De lat ligt hoog en daarmee creëert Roemer zijn eigen probleem. Al was het maar omdat Roemer het potentieel aan SP-kiezers al jarenlang niet weet te verzilveren. Tot nu toe is hij de man die 35 zetels in het vizier had en ze enkele weken voor de verkiezingen van 2012 niet wist vast te houden. Hij kwam weer uit op de vijftien zetels die in 2010 na de grote nederlaag ook zijn behaald. Dit weekend scoorde de SP dertien zetels, waar ze altijd een kleine plus had.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Emile is een heel lieve man

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen

Lieve man
In de woorden van vertrekkend SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: ,,Emile is een heel lieve man.'' Maar hij is tot nu toe niet de stemmentrekker gebleken, de killer, de man die meedogenloos de premier of zijn coalitiepartner PvdA fileert.

In grote debatten heeft Roemer vaak een probleem, hij deelt wel tikken uit maar slaat ook de plank pijnlijk mis. Hij is de man die met zijn fractie probeert salonfähig te worden bij de gevestigde machten in Den Haag. In die zin verbeeldt Roemer met zijn kostuum en rode stropdas het streven van de partij.

In de ogen van de SP wordt de samenleving afgebroken door een kabinet met de PvdA erin. De sociaaldemocraten verliezen flink, maar de SP profiteert niet. Het ligt aan het politieke klimaat, denkt Lilian Marijnissen, gisteren in het AD.

De ongemakkelijke waarheid dat het aan de lijsttrekker kan liggen, spreekt ze niet uit. Misschien is dat veel gevraagd van iemand die net op nummer drie binnenkomt. Maar Aboutaleb, Asscher en Klaver zijn populair, ondanks het politieke klimaat.

Volledig scherm
© ANP

Sprakeloos
De paradox van de SP is dat ze met verbaal geweld anderen de maat neemt, maar zichzelf niet. Er is te weinig interne tegenspraak, dat werd de avond van de verkiezingsuitslag in 2012 genadeloos verfilmd door Coen Verbraak. De documentaire toonde een vriendenclub die diep teleurgesteld en vol onbegrip de uitspraak van de kiezer zag.

Roemer bleef sprakeloos op de bank zitten. De SP-aanvoerder heeft onwaarschijnlijk lang gedaan over de verwerking van deze tegenvaller. Zijn verdedigingslinie was dat het de schuld van de media was.

Hoe groot zal op de avond van 15 maart 2017 het zelfreinigend vermogen van de SP zijn? Het moet een 'flinke winst' zijn in de woorden van Roemer. Hij wil zeker 22 zetels halen, om die reden staat partijvoorzitter Ron Meyer op die plek, aldus Roemer. Want als straks zijn mensen het kabinet in gaan - hij streeft naar AZ, Volksgezondheid en Sociale Zaken - 'moet er extra power in de fractie'. Als Roemer in maart de jarenlange peilingen logenstraft, is er niets aan de hand en is de partij gesprekspartner in de eerste ronde van de kabinetsformatie.

Boezem
Mocht de SP voor de derde keer vijftien zetels halen of minder, steekt Roemer dan de hand in eigen boezem? Roemer reageert geagiteerd op de mogelijkheid dat de uitslag kan tegenvallen.

Kan zijn fractie dan het machtswoord spreken? In 2012 niet. De Kamerleden die straks terugkomen zijn buitengewoon loyaal. Ook de nieuwelingen zijn uitgezocht op loyaliteit. Het partijbestuur heeft gezorgd voor de huidige situatie en zal het ook niet zeggen.

Roemer zal het besluit dus zelf moeten nemen. De kans is groot dat dan een van de vrouwen uit de top tien het stokje overneemt. Lilian Marijnissen ligt niet voor de hand vanwege haar gebrek aan ervaring. Hetzelfde geldt voor partijvoorzitter Meyer. Renske Leijten of Sadet Karabulut gooien dan hoge ogen.