Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

'Knuffelhormoon' helpt tegen trauma

Effect neussprayEen alledaagse neusspray met het 'knuffelhormoon' oxytocine die helpt tegen trauma's en depressie. Te mooi om waar te zijn, of is er daadwerkelijk sprake van een doorbraak?

Quote

Er is meer onderzoek nodig, maar wij denken dat het toedienen van oxytocine de scherpe randjes eraf kan halen, waardoor de behande­ling meer effect heeft

Mirjam van Zuiden

Het lichaamseigen hormoon oxytocine komt vrij als je knuffelt en vrijt, zorgt voor bevallingsweeën en maakt dat moedermelk toeschiet. Veel moeders die moeite hebben met kolven, krijgen een neusspraytje van de huisarts. Nu hebben onderzoekers van het Amsterdamse AMC ontdekt dat ernstig getraumatiseerde politieagenten minder angstig en nerveus werden wanneer ze dit stofje innemen.

Neurowetenschapper Saskia Koch, die gisteren promoveerde op deze studie, gaf de oxytocine-neusspray aan 80 agenten die allemaal trauma's hadden beleefd tijdens hun werk. De ene helft verwerkte dit snel, de andere helft hield last van angst, depressie, nachtmerries en flashbacks. Oftewel: een posttraumatische stressstoornis (ptss).

Emoties
Tijdens het maken van hersenscans toonde Koch de deelnemers plaatjes van bange, boze, blije en neutrale gezichten, terwijl ze het hersengebied in de gaten hield dat reageert op dreiging. De ptss-patiënten reageerden op alle emoties even sterk, vermoedelijk omdat zij overal gevaar in zagen. Maar na een paar snufjes van de neusspray werd het angstgevoel minder.

Deze resultaten kunnen volgens copromotor Mirjam van Zuiden helpen om getraumatiseerde politieagenten er sneller bovenop te krijgen. ,,Het herbeleven van een schietpartij of dat ene ongeluk is zo zwaar, dat sommige ptss-patiënten de therapie niet volhouden. Er is meer onderzoek nodig, maar wij denken dat het toedienen van oxytocine de scherpe randjes eraf kan halen, waardoor de behandeling meer effect heeft."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement