Volledig scherm
PREMIUM
Veel Nederlanders beginnen de dag het liefst met een kopje koffie. © ANP

Koffiedrinkers opgelet: koffie wordt zeldzaam drankje

Een bak dampende koffie is voor menigeen essentieel om de dag te kunnen beginnen. Maar gevaar dreigt voor het zwarte goud. Mogelijk zal er in 2080 geen koffie meer te drinken zijn. Oorzaak: de klimaatveranderingen. Deze alarmerende conclusie trekt een nieuw onderzoek van The Climate Institute van Australië. De gevolgen zijn nu al zichtbaar.

Voor toekomstige generaties dreigt koffie een zeldzaam drankje te worden. Door de opwarming van de aarde en de harde regen wordt het namelijk steeds moeilijker koffie te verbouwen. Ook insecten, zoals de koffiebesboorder (een snuitkever), verspreiden zich razendsnel en verzieken nog meer koffieoogsten, meldt Business Insider.

In de Braziliaanse koffieregio Minas Gerais is de koffieproductie al met dertig procent verminderd vanwege droogte. In 2050 zal de helft van alle koffieplantages afgeschreven zijn. De productie verplaatsen naar andere plekken is niet altijd mogelijk.

  1. Vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken (die je maar beter kan vermijden)

    Vijf veelgehoor­de leugens bij sollicita­tie­ge­sprek­ken (die je maar beter kan vermijden)

    Zeg eens eerlijk, is alles wat op jouw cv staat de waarheid en niets dan de waarheid? De kans is klein. Het is bijvoorbeeld maar al te aanlokkelijk om te schrijven dat je Frans ‘zeer goed’ is, terwijl je de taal in geen tien jaar meer hebt gesproken. Maar hoe ver kan je gaan met leugentjes om bestwil, als je droombaan ervan afhangt? Het Laatste Nieuws verzamelde vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken: