Volledig scherm
© VisitBrabant

Kom nu Brabant proeven

VisitBrabant (PARTNERBIJDRAGE)Agenda in de aanslag? Al plannen gemaakt voor een dagje, weekendje of mid-week weg? Noteer dan ergens in de komende periode: ‘Brabant Celebrates Food’. Want er valt zoveel te genieten en ervaren.

Het bruist en borrelt in Noord-Brabant. De provincie is uitgeroepen tot European Region of Gastronomy 2018 en viert daarmee haar geroemde gastvrijheid en culinaire rijkdommen: Brabant Celebrates Food. In Noord-Brabant bewijzen ze het: ervaren is het nieuwe proeven!

Typisch Brabant

Wat is nou ‘typisch Brabant’? Natuurlijk, het befaamde Brabantse worstenbroodje. En de Bossche bol, die kent ook iedereen. Eveneens vermaard zijn de Tilburgse Schrobbelèr, het Chaamse hoen, de Oosterhoutse kaneelstok en de Peijnenburg ontbijtkoek uit Geldrop. Balkenbrij en zure zult, asperges en varkenswangetjes. Typisch Brabants eten, met rijke verhalen die er achter schuilgaan: de tradities én innovaties.

Volledig scherm
© VisitBrabant

Food-beleving

Dit jaar draait het in bourgondisch en culinair Noord-Brabant vooral om lekker dichtbij, vers, eerlijk en heerlijk. Om food-beleving. Om verhalen vertellen én delen. En waar kan dat nou mooier bij een van de vele proeverijen, excursies en foodfestivals die Brabant rijk is. Op authentieke locaties, of juist op plekken waar je het niet verwacht. Streekproducten zijn overal hip, maar in Brabant zijn ze ook echt happening. Gezond en vers uit de grond. Op je bord of in je glas. Of creatief ingepakt, ingeblikt of gefermenteerd.

Zwavelzwammen en ansjovis

Diverse Brabantse (top)restaurants sturen hun chefs er steeds vaker zelf op uit. Ze slaan zelf aan het plukken en nemen dan lekkerste zwavelzwammen en kleurrijkste korenbloemen mee voor het diner van vanavond. Ze bestellen bij een bevriende boer in St.Michielsgestel de allerzoetste Lambada aardbeien en ze weten ook dat de meest verse ansjovis van de familie Van Dort in Bergen op Zoom te krijgen is. Brabantse ansjovis.

Volledig scherm
Proef de 5 Trappisten fietsroute © VisitBrabant

Koploper speciaalbieren

Streekproducten staan in het middelpunt van de belangstelling bij vrijwel alle culinaire foodevents in Brabant. En dat zijn er heel wat. Kies een regio in Brabant uit en verken die bij voorkeur per fiets. Er zijn diverse streekproducten routes. Zien, horen, ruiken. En lekker eten en drinken natuurlijk. Een heerlijk wijntje, al dan niet van Brabantse bodem of een van de inmiddels vele tientallen soorten speciaalbier. Noord-Brabant heeft ze in alle geuren en kleuren en mag zich de bierbrouwprovincie van Nederland noemen. Met bijna vijf bierbrouwers per 100.000 inwoners staat Noord-Brabant bovenaan de bierbrouwlijst. Een aantal van hen biedt excursies en proeverijen aan.

Krijg ook de smaak te pakken en kom dat goeie leven in Brabant nou eens zelf ontdekken, proeven en beleven. Zin in? Kijk op www.brabantcelebratesfood.com voor nog meer inspiratie.