Volledig scherm
© thinkstock

Kom onder die douche vandaan!

Waterbesparende wasmachines, zuinige douchekoppen, spoelonderbrekers. Nederlanders zijn hartstikke zuinig met water. Behalve onder de douche. We staan er langer onder dan ooit: 9 minuten per dag. Bijna de helft van het drinkwater spoelt weg door het doucheputje.

119 liter water verbruikt een Nederlander per dag en dat is internationaal gezien niet veel. Een Brit verbruikt bijna 30 liter meer. Een Italiaan heeft 236 liter nodig om de dag door te komen. En een doorsnee Argentijn verspettert 375 liter. Uit het rapport Watergebruik Thuis 2013 van de vereniging van waterbedrijven Vewin blijkt dat het verbruik daalt. 20 jaar geleden ging er nog 135 liter per persoon door de afvoer.

BN'ers en kinderen proberen vandaag met de actie Waterspaarders iedereen te bewegen maximaal 5 minuten te douchen. Dat bespaart flink. Een gezin houdt 220 euro over door korter te douchen. En de CO2-uitstoot die kan worden bespaard staat gelijk aan de vervuiling van 763.000 auto's.

Flinke dobber
Maar het wordt een flinke dobber om de Nederlander de kraan dicht te laten draaien. We gaan juist steeds lánger douchen. De gemiddelde tijd onder de douche is nu 9 minuten, 1 volle minuut meer dan in 1992. En dat 'kost' gemiddeld 51,4 liter drinkwater per persoon per dag.

Gemiddeld, want niet iedereen douchet dagelijks. Omgerekend wordt er 5 keer per week gedouchet. Kinderen tot 12 jaar douchen om de dag. Pubers en jongeren douchen vaak én lang. Twintigers staan zomaar 12 minuten onder het warme water en dat bijna iedere dag.

Quote

Douchen is gewoon steeds lekkerder geworden. Massage­stra­len, regendou­ches. Noem maar op

Marlies Osinga van kranenfabrikant Grohe

Lekkerder
Er zijn kortdouchers die binnen 3 minuten de handdoek weer omslaan, en dat betekent dat er ook langdouchers zijn die met gemak een kwartier of langer of meerdere keren per dag douchen. 'Douchen is gewoon steeds lekkerder geworden. Massagestralen, regendouches. Noem maar op. De badkamer is een belevingsruimte. Het is wellness thuis', is de verklaring van Marlies Osinga van kranenfabrikant Grohe. 'En mensen gaan nauwelijks nog in bad, dus douchen ze meer.'

Een bad nemen gebeurt nog maar eens in de 25 dagen. Per dag wordt er maar 1,8 liter badwater gebruikt. 20 jaar geleden was dat 5 keer zoveel.

Mijmeren
Wat dóen die mensen een kwartier lang onder de douche? Grohe wilde dat ook weleens weten en liet het onderzoeken. Nadenken staat op 1. Er wordt gemijmerd over de dag die komen gaat, werk, problemen, vakantie en gezondheid. Mannen denken veel aan vrouwen en seks. Vrouwen denken na over hun uiterlijk en gewicht. Jongeren tussen de 16 en 24 jaar zijn in hun natte hoofd vooral bezig met uitgaan en seks. Schoonmaken en zingen zijn ook favoriet en vrouwen scheren ongewenste beharing weg.

Samen douchen is bij 40 procent van de Nederlanders geliefd. Vooral in het weekeinde voor het slapen gaan. Sanitairfabrikanten spelen daarop in met de brede regendouches. Want als er maar één onder de warme straal staat, is dat niet gezellig. De gezelligheid is de voornaamste reden om samen te douchen. Erotiek komt pas op de tweede plaats. En de derde reden om met z'n tweeën te douchen is een heel praktische: extra handen om te scrubben en de rug te wassen.

Voortaan dus niet langer dan 5 minuten, als het aan Waterspaarders ligt.