Volledig scherm
© AP

Koning Filip bezoekt rampplek in België

Bij een botsing tussen een goederentrein en een passagierstrein in de Belgische provincie Luik, zijn drie doden en negen gewonden gevallen. Een onbekend aantal gewonden is er slecht aan toe. Dat hebben de autoriteiten maandagochtend bevestigd tijdens een persconferentie. Koning Filip brengt vanmiddag een bezoek aan de rampplek.

Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP

Het ongeval gebeurde zondagavond rond 23.00 uur op de lijn tussen Luik en Namen, bij de Belgische plaats Hermalle-sous-Huy. Een passagierstrein, die een veertigtal personen vervoerde, reed 'met relatief hoge snelheid' in op een goederentrein die stilstond op hetzelfde spoor. Een woordvoerder van de spoorbeheerder sprak over een 'zware botsing'. Zevenentwintig passagiers werden ter plekke verzorgd. 

Onderzoek
De Belgische justitie heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar het treinongeval. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Luik vandaag. Het OM gaat niet uit van opzet. Onderzoekers en experts zijn op de plaats van het ongeval. De vier sporen zijn geblokkeerd voor het onderzoek. Vanuit een helikopter worden foto's genomen. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. Mogelijk heeft een blikseminslag een rol gespeeld.

De ravage door de botsing was groot. Volgens de burgemeester van Saint-Georges-Sur-Meuse, Françis Dejon, zijn de eerste twee rijtuigen van de passagierstrein vernield door de klap. 'Het is zeer indrukwekkend om te zien. De eerste wagen is helemaal omgebogen. We hebben geluk dat er niet meer slachtoffers zijn', zo zei hij tijdens de persconferentie waar verder ook Infrabel, de gemeentelijke autoriteiten en de minister van Mobiliteit, François Bellot, aanwezig waren.

Koning Filip bezoekt de onheilsplek vanmiddag, samen met Michel en minister van Mobiliteit François Bellot.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© BELGA

Twee wagens ontspoord
Door de botsing ontspoorden twee van de zes wagens van de passagierstrein, die op weg was van Moeskroen naar Liers. De gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in Hoei en Luik. De andere passagiers werden opgevangen in de abdij van Flône, waar ze opgehaald konden worden door familie. 

Infrabel wil zich nog niet uitspreken over de mogelijke oorzaken van het ongeval, maar woordvoerder Frédéric Sacré liet eerder al weten dat er zondag op dezelfde lijn problemen waren door een blikseminslag. Op Twitter meldde de Belgische Spoorwegen NMBS bovendien rond 20.00 uur dat er op lijn 125 tussen Engis en Amay een storing was aan de seininrichting. Rond 21.30 was de situatie hersteld en werd het treinverkeer hervat. 

Volledig scherm
© BELGA
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement