Volledig scherm
PREMIUM
© ANP/Robin Utrecht

Koningin van de cocktails

wereldkampioenEen rooftopbar in Bangkok, een jacht in Monaco, een feest in Libanon. Tess Posthumus (28) - de beste vrouwelijke bartender ter wereld - schenkt haar cocktails in alle hotspots. Maar verwacht geen gooi- en smijtwerk met flessen: 'Trucjes zijn voor apen.'

Quote

Natuurlijk: iedereen kan met een shaker en glazen aan de slag. Maar ik vergelijk mezelf meer met een chef-kok

Tess Posthumus, de beste vrouwelijke bartender ter wereld
Volledig scherm
© Marco Okhuizen

Het begon met buffelen achter de tap in een bruine kroeg. Nu zit Tess Posthumus twee tot drie keer per maand in het vliegtuig op weg naar een exotische bestemming om haar cocktails in elkaar te schudden.

Op een rooftopbar in Bangkok, een jacht in Monaco of tijdens een conventie in New Orleans over twee weken. Haar Maximilians, Angels Advocates en andere zelf bedachte creaties zijn de smeerolie op bijeenkomsten van de internationale jetset. Niet dat ze veel meekrijgt van de hoogpolige glitter en glamour. ,,Ik herken geen vips of celebs. Een slechte eigenschap misschien als je achter de bar staat, maar het is niet anders."

Door haar titel - de World Class-competitie riep Tess uit tot beste vrouwelijke bartender ter wereld - zien hotelketens en organisatoren van grote feesten de aanwezigheid van de Amsterdamse als een statussymbool dat hun evenementen extra cachet geeft. Als een soort Armin van Buuren onder de cocktailschudders. Posthumus, die vandaag haar boek Cocktails met Tess uitbrengt: ,,Nou, zijn salaris verdien ik niet. En ik heb nog nooit businessclass gevlogen. Maar dat maakt mij niks uit. Ik kom op mooie plekken in de wereld, eet in de beste restaurants. En het belangrijkste: ik doe wat ik het allerleukst vind."

Hoewel ze dat ook uitstraalt, krijgt ze altijd weer die ene vraag voorgeschoteld: wanneer begin je nou eens aan een echte baan? Soms begrijpt ze dat onbegrip wel. Immers: ze rondde in sneltreinvaart twee universitaire studies af: communicatie en sociologie. En werken in de horeca blijkt vaak bikkelen op onzalige tijdstippen.

Posthumus, nu regelmatig te vinden bij bar Door 74 in Amsterdam: ,,Toch is dat dedain jammer. Want een deel van mijn kennis gebruik ik zeker in lezingen en seminars over drankcultuur. Daarnaast is cocktails bedenken en schenken niet alleen mijn passie, het is ook een specialisatie die vraagt om finesse en meters maken. Het is koken met 'liquids'. Natuurlijk: iedereen kan met een shaker en glazen aan de slag. Maar ik vergelijk mezelf meer met een chef-kok: het opbouwen van een gelaagde topcocktail met rook bijvoorbeeld eist veel gevoel en uren van experimenteren. Verder gebruik ik bitters, siropen, kruiden en andere ingrediënten die niet in alle keukenkastjes staan. Weer die vergelijking met eten: thuis bak je liever gewoon een biefstuk in plaats van te gaan prutsen met crèmes en liflafjes.

,,Ik zie het als mijn taak mensen door de avond te gidsen: begin met iets lichts en eindig met de wat heftiger drankjes als La Petit Poubelle (whiskey met kanneellikeur, red.) of een Penecillin (whiskey met gembersiroop en citroensap, red.) waarin zwaardere donkere smaken verwerkt zijn. Maar wil je het andersom en opbouwen naar luchtig, ook prima. Ik heb een hekel aan regeltjes en moeilijk doen."