Volledig scherm
Bij Het Springendal in Oud Ootmarsum. © ANP

Koningspaar geniet van buitenleven in Twente

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken vanmiddag tijdens hun streekbezoek aan Twente de zorgboerderij Erve Meinders van de familie Loohuis in Tilligte in de gemeente Dinkelland. De boerderij maakt deel uit van drie zorglocaties die samen de 'Boerderijcampus' vormen.

Volledig scherm
© anp

Op foto's die zijn vrijgegeven van onder meer het streekbezoek bij Het Springendal in Oud Ootmarsum is te zien hoe de koning met Máxima, volgens modeblog Modekoninginmaxima.nl gekleed in een groene japon van ontwerper Edouard Vermeulen, door de natuur wandelt en het toegestroomde publiek gedag zegt.

Met ondersteuning van de provincie zijn drie leegstaande agrarische boerderijen in Twente omgebouwd tot kleinschalige zorgvoorzieningen voor mensen uit de buurt. Op Erve Meinders wonen twaalf mensen met een beperking. Ook zijn er faciliteiten voor dagbesteding en is er een winkeltje waar zelf gemaakte producten worden verkocht. Dit om eigen inkomsten binnen te halen en zo min mogelijk afhankelijk te zijn van externe financiering.

Herbestemming
Het koningspaar praat op Erve Meinders over de ontwikkeling van het platteland en over de herbestemming van boerderijen. Daarna wordt afscheid genomen van burgemeester Ineke Bakker van Dinkelland en gaat het gezelschap naar ' Stal Het Oosterbrook' van de internationale springruiter Gert Jan Bruggink in De Lutte in de gemeente Losser.

De paardensport is cultureel en economisch van groot belang voor deze streek. Koning en koningin krijgen een rondleiding door de stallen en bekijken een demonstratie in de buitenbak. Bruggink geeft ook uitleg over de inbedding van zijn bedrijf in het Natura 2000-gebied.

Laatste stop van het streekbezoek is daarna Oldenzaal.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’