Volledig scherm
De bond pleit ervoor dat monteurs bij de installatie en het onderhoud van een ketel niet alleen naar het apparaat zelf kijken, maar naar het hele systeem, zodat dergelijke euvels worden opgemerkt. © anp

Koolmonoxidemeter in nog geen 1 op de 3 huizen

In nog geen een op de drie huishoudens hangt een koolmonoxidemelder. Dat blijkt uit onderzoek van de consumentenbond. Een gevaarlijke situatie, aangezien het dodelijke gas in ieder huis kan voorkomen, aldus de bond.

Consumenten denken bij koolmonoxide (CO) vaak alleen aan gashaarden en ouderwetse keukengeisers. Maar ook met een moderne, goed onderhouden, cv-ketel kan er koolmonoxide in huis komen. Als de pijp van de rookgasafvoer bijvoorbeeld slecht wordt opgehangen kan deze gaan doorhangen waardoor een kleine opening ontstaat.

De bond pleit ervoor dat monteurs bij de installatie en het onderhoud van een ketel niet alleen naar het apparaat zelf kijken, maar naar het hele systeem, zodat dergelijke euvels worden opgemerkt.

Erkenningsregeling
Ook moet er een wettelijk verplichte erkenningsregeling komen voor monteurs van gastoestellen, waardoor beunhazen geen kans hebben. Andere Europese landen hebben al zo'n regeling.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement