Volledig scherm
PREMIUM
Een platform als Uber is niet meer weg te denken © ANP

Laat politiek de nieuwe Airbnb's hun gang gaan?

PlatformeconomieHoe het verder moet met de nieuwe 'platformeconomie' van Snappcar, Airbnb, Werkspot en Thuisafgehaald is in geen enkel verkiezingsprogramma terug te vinden. Wel is duidelijk dat er alleen maar meer nieuwe digitale loketten zullen openen.

Oude technologieën, concepten en verdienmodellen maken plaats voor nieuwe vondsten. Digitale bemiddelingsloketten maken het eenvoudig om goederen en diensten te delen, te bestellen én te beoordelen. Om te innoveren zal de overheid ondernemers en burgers voldoende speelruimte moeten geven. Maar krijgen ze die ruimte de komende vier jaar? Te veel regels kunnen innovatieve ondernemers afremmen.

Nu hebben de meeste platformen een vrij onschuldig en kleinschalig karakter, maar een aantal vormt inmiddels een serieuze bedreiging voor traditionele bedrijven. Die 'oude' wereld zou dan ook niets liever willen dan dat de overheid er een rem op zet.

Taxiwereld
Als het aan de taxiwereld of de hotelwereld ligt, past de politiek de huidige regels ook toe op nieuwe spelers als Uber en Airbnb en worden die regels strikt gehandhaafd.

Lees verder onder de foto.