Volledig scherm
Lakeman op archiefbeeld uit 2013 © anp

Lakeman gaat opnieuw achter Scheringa aan

Pieter Lakeman zet Dirk Scheringa wederom de voet dwars. De man die de val van Scheringa's DSB-bank inluidde, onderneemt stappen tegen de beursnotering van Scheringa's nieuwe bedrijf CS Factoring.

Quote

Hij heeft vele duizenden gezinnen in het ongeluk gestort, door 'foute' en overbodige financiële producten te verkopen

Lakeman over Scheringa

De voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) doet een klemmend beroep op toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten en beursbedrijf Euronext om Scheringa tegen te houden.  

Daarmee probeert Lakeman de plannen van de 65-jarige ondernemer uit het West-Friese Spanbroek te torpederen. Scheringa wil zijn nieuwe bedrijf CS Factoring onderbrengen in een beursvehikel en met behulp van dat vehikel geld ophalen om zo zijn bedrijf te kunnen laten groeien.   
In een brief aan de AFM en Euronext schrijft Lakeman: ,,Een man die zo'n bedrijfsethiek erop nahoudt, hoort niet thuis op de Amsterdamse effectenbeurs."   

Beduvelen
Zijn grootste vrees is dat na consumenten ditmaal beleggers worden 'beduveld'. ,,Hij heeft vele duizenden gezinnen in het ongeluk gestort, door 'foute' en overbodige financiële producten te verkopen, waarbij zijn bank marges ontving tot wel 90 procent."   

Het is niet alleen Scheringa's gebrek aan een moreel kompas waar de SOBI-voorzitter over struikelt, volgens hem stelt CS Factoring niets voor. ,,Het is een lachertje."   

Eigen vermogen
Volgens de 'bedrijvenhorzel' beschikt de onderneming nauwelijks over eigen vermogen. Uit jaarstukken blijkt dat het eigen vermogen in 2015 minder dan 900.000 euro bedroeg en voor de helft bestond uit goodwill. Het totaal aan ingehouden winsten was eind vorig jaar 200.000 euro negatief. In 2014 is een winst van 74.000 euro verantwoord en in 2015 een winst van 180.000 euro. ,,Dit zijn geen getallen die notering aan de Amsterdamse effectenbeurs rechtvaardigen."

Volledig scherm
© ANP
Quote

Als zij dit toelaten, dan maken zij zich volstrekt belache­lijk

Lakeman

Verder stelt Scheringa's belangrijkste tegenstrever dat CS Factoring nog geen vijf jaar bestaat, de minimumperiode om een beursnotering aan te kunnen vragen.   
Toelating
Lakeman is er heilig van overtuigd dat AFM en Euronext een stokje zullen steken voor de beursnotering. ,,Als zij dit toelaten, dan maken zij zich volstrekt belachelijk."  

Scheringa was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.   

De zakenman gaat met zijn CS Factoring voor een omgekeerde overname van de lege beurshuls Lavide Holding. Lavide is sinds 1998 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Scheringa had zijn pijlen in 2014 ook al gericht op Lavide. Toen liep de gesprekken spaak op de overnameprijs.