Volledig scherm
PREMIUM
Rob Bruintjes © Dingena Mol

Lang, langer, langst

nationale dagNederlanders zijn het langste volk van de wereld, maar daar wordt weinig rekening mee gehouden, vindt Rob Bruintjes. Deze reusachtige man organiseert vandaag de eerste Nationale Dag van Lange Mensen. Op de langste dag van het jaar, uiteraard.

Quote

2 meter en 21 centimeter en al jaren geen centimeter­tje gekrompen

Rob Bruintjes
Volledig scherm
Rob Bruintjes © Dingena Mol

Je hebt lange mensen en lange mensen. En je hebt Rob Bruintjes. Wanneer hij over straat loopt in het Noord-Hollandse dorp Laren, kijken voorbijgangers onwillekeurig even omhoog. ,,2 meter en 21 centimeter en al jaren geen centimetertje gekrompen," becommentarieert hij zichzelf. Verbaasde blikken naar beneden. Dat is nou schoenmaat 54, ja. Terwijl de omgeving zich verbaast over Bruintjes, doet hij dat andersom. Stalen frames onder terrastafels bijvoorbeeld. ,,Ziet er mooi uit, maar als ik ga zitten, vliegt de soep over tafel." Of: lage deurposten ('au'), lampen ('die bewegen tenminste mee'), reclame aan het plafond in een supermarkt ('na een paar keer waarschuwen trek ik die eraf') en luifels ('bij regen loop je tegen zo'n nat lapje aan). 

Er komt een dikke Honda voorbij rijden. ,,Ziet er groot uit toch? Daar pas ik dus niet in. Simpelweg omdat de stoel niet ver genoeg naar achteren kan. Maar in een nieuwe Smart pas ik wél. Snap jij het?" Er is aan Bruintjes (65) een voetbalcommentator verloren gegaan, maar als lobbyist doet hij het niet onverdienstelijk. Al ruim dertig jaar komt hij op voor de belangen van lange mannen en vrouwen, eerst bij de Klub Lange Mensen en later bij zijn eigen Stichting Lange Mensen Nederland. Hij  bezoekt elke vakbeurs op het gebied van mobiliteit en interieur en pleit voor extra beenruimte en stahoogte. En nu komt er dus een Nationale Dag van Lange Mensen. ,,Voor mensen met 'niveau'," grapt hij.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement