Volledig scherm
Bruinvissen Michael en José, proefkonijnen in het onderzoek, worden gevoerd door medewerkster van Ecomare. © Ecomare

Lawaai in zee hindert bruinvissen

Lawaai van scheepsmotoren en windmolens hindert bruinvissen in zee. Door de herrie hebben de dieren moeite om alles te horen en met elkaar te communiceren. Dat blijkt uit onderzoek met de bruinvissen van Ecomare op Texel en van het Dolfinarium in Harderwijk.

In het onderzoek, waarvan de resultaten vandaag zijn gepresenteerd, werd met hersensensoren gemeten wat bruinvissen konden horen. Als herrie van scheepsmotoren werd nagebootst, hoorden de dieren aanzienlijk minder, zo bleek. 

Communicatie is voor bruinvissen belangrijk om in zee bij elkaar te kunnen blijven. Ook andere zeebewoners hebben last van de herrie onder water, bleek uit eerdere onderzoeken. De Europese Unie onderhandelt met de sector over de bouw van stillere schepen. De EU gebruikt daarvoor onder andere de cijfers van dit onderzoek, aldus het Dolfinarium.

Bij Ecomare op Texel verblijven twee bruinvissen, genaamd 

  1. Kinderen adviseren: ‘Open Oudertelefoon, ouders willen ook dingen kwijt’

    Kinderen adviseren: ‘Open Oudertele­foon, ouders willen ook dingen kwijt’

    De Nationale Raad van Kinderen heeft zojuist minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd over het taboe rond kindermishandeling. Gemiddeld zit in elke klas van dertig kinderen één kind dat te maken heeft met kindermishandeling of verwaarlozing. De 10- tot 14-jarigen adviseren vandaag op Wereld Kinderdag de vicepremier: ,,Open voor ouders een Oudertelefoon, want volwassenen willen ook dingen kwijt.’’