Volledig scherm
PREMIUM
© Marco de Swart

Legaal online warenhuis voor drugs

columnNederland en drugs zijn stiekem vrienden, merkt Pauline Bijster.

Wilhelmina was aan de crystal meth in de Tweede Wereldoorlog, stond gisteren in de krant. In Enschede werd de 'eBay van synthetische drugs' door de politie opgerold. En: gemeenten kunnen via rioolwater zien hoeveel er wordt gebruikt in een plaats. Van acht gemeenten rondom Utrecht die meededen aan een wateranalyse-onderzoek, had Oudewater de meeste synthetische drugs in het afvalwater.

Is dat allemaal erg, is de vraag. Drugs en Nederland zijn stiekem vrienden. Aan het begin van deze maand vond er in Amsterdam een bijzondere wetenschappelijke conferentie plaats, over de positieve werking van psychedelica op de geestelijke gezondheid. Vooraanstaande internationale wetenschappers gaven lezingen over het nut van het gebruik van sommige drugs (zoals MDMA, lsd, paddo's en ayahuasca), dat zij in onderzoeken of in de praktijk hadden gevonden (echt waar!).

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Demonstratie anti-Zwarte Piet in Tilburg gestaakt,  tientallen pro-demonstranten opgepakt
    video

    Demonstra­tie an­ti-Zwar­te Piet in Tilburg gestaakt, tientallen pro-demonstran­ten opgepakt

    In Tilburg heeft de politie zondag tientallen arrestaties verricht rondom rondom de intocht van Sinterklaas in de Brabantse stad. Het gaat om een groep van zo'n vijftig personen die zich keerden tegen de anti-Zwarte Piet-actievoerders. De aanhouding ging niet zonder slag of stoot: er vielen wat klappen tussen de agenten en demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De mensen die zijn opgepakt, zijn in een touringcar gezet en naar het politiebureau gebracht.