Volledig scherm
© ANP XTRA

'Lege bouwgronden gebruiken voor mega zonneparken'

Tientallen gemeentes willen lege bouwgronden vol zetten met megagrote zonneparken. Ontwikkelaars worden overspoeld met aanvragen. Als alle plannen de eindstreep halen, verdubbelt het aantal zonnepanelen in Nederland in één klap.

Volledig scherm
© Mark Reijntjes/AD

Dat blijkt uit een inventarisatie door deze krant bij de grootste ontwikkelaars in Nederland. Minimaal veertig gemeentebesturen broeden op plannen om een zonnepark te ontwikkelen.

Oppervlaktes van 30 hectare en 100.000 zonnepanelen per park zijn geen uitzondering. Dat betekent dat een gemiddeld park ongeveer 45 voetbalvelden groot is. Het gaat vooral om braakliggende bedrijventerreinen. ,,Gemeenten zijn bijzonder welwillend," zegt Symen Jellema, directeur van de Friese ontwikkelaar Powerfield.

Nuttige invulling
,,Op veel plaatsen kochten ze in het verleden te veel grond, die ze na de crisis niet kwijt konden. Zonneparken kunnen dan een nuttige invulling zijn." Powerfields is op meer dan dertig plekken in onderhandeling. Voor vier megaparken wordt, als alles goed gaat, dit najaar een subsidieaanvraag ingediend: twee in Veendam, een in Leek en een in Kampen. Vooral in het noorden van Nederland is het enthousiasme voor de enorme zonnevelden groot. ,,Veel gemeenten in onze regio hebben een overschot aan industriegrond," zegt wethouder Henk Jan Schmaal van Veendam. Tel daarbij op dat de grondprijs in Groningen veel lager is dan in de Randstad, en de animo in het noorden is verklaard.

Marc van Velzen van Solar Energy Works, een andere ontwikkelaar: ,,We kijken zelf naar geschikte plekken, maar worden ook vaak benaderd door gemeenten." Zijn bedrijf is vergevorderd met plannen in onder meer Emmen, Groningen en bij Schiphol.