Delen van de Chinese muur worden dagelijks overspoeld met toeristen
Volledig scherm
PREMIUM
Delen van de Chinese muur worden dagelijks overspoeld met toeristen © AFP

Legers van toeristen bedreigen 'wereldwonderen'

massatoerismeEen Thais eiland is gesloten voor toeristen. Het zijn er gewoon te veel geworden. Ook elders ter wereld schuurt het massatoerisme tegen attracties.

Het Ostional natuurreservaat in Costa Rica
Volledig scherm
Het Ostional natuurreservaat in Costa Rica © Getty Images

Wie naar Costa Rica reist om de natuur te beleven, wil natuurlijk ook een schildpaddenstrand bezoeken. In de provincie Guanacaste kruipen op gezette tijden duizenden dwergschildpadden uit de Grote Oceaan. In het warme zand leggen ze hun eieren.

Tot voor kort waren twee parkwachters van het lokale Ostional natuurreservaat voldoende om de dieren ongemoeid te laten, maar vorig jaar ging het mis. Door droogte waren de rivieren die de stranden normaliter afschermen gemakkelijk doorwaadbaar. Prompt stonden er honderden toeristen te wachten op de attractie.

Parkwachter Carlos Hernandez zag hoe mensen schildpadden aanraakten, over nesten liepen of zelfs hun kinderen bovenop een dier zetten voor een geinige foto. Een lokale biologe die de kermis van een afstandje gadesloeg zag schildpadden omkeren, zonder eieren te leggen. Heel Costa Rica schrok ervan. Dit jaar zullen politiemannen bij Ostinal patrouilleren en als dat onvoldoende blijkt, worden drastischer maatregelen overwogen.

Misschien gaat het schildpaddenstrand wel tijdelijk dicht. Net zoals het Thaise eiland Koh Tachai, vlakbij het drukbezochte toeristeneiland Phuket in Thailand.

Het is wel mooi geweest met de koraalvandalen, toeristen die in zee poepen, badgasten die hun afval laten slingeren of duikers die vissen en schildpadden voeren voor leuke onderwaterplaatjes in het familiealbum. Het kwetsbare Koh Tachai was berekend op zestig bezoekers per dag, het werden er twintig keer zoveel. 'Bovenaanzicht van de dood', zette een Thaise fotograaf boven een afbeelding van ongezond verkleurd koraal.