Leiden in ban van spooklantaarns
Netbeheerder Liander staat voor een raadsel: de straatverlichting in Leiden en omstreken spookt sinds enkele weken: hele straten blijven bij zonsondergang donker, terwijl de lantaarnpalen iets verderop wel gewoon aangaan.
Delen per e-mail
De oorzaak is onduidelijk, maar dat het vroeger donker wordt, lijkt er mee te maken te hebben.
Het is een raar verhaal, beseft Carlo van der Borgt van regionale netbeheerder Liander ook wel. ,,We hebben wel eens vaker een grote storing van de straatverlichting gehad, bijvoorbeeld in Gelderland, maar dan was de oorzaak meteen duidelijk."
Zo niet in Leiden en omstreken: sinds begin oktober blijven midden in het centrum en rond het drukke stationsgebied de lantaarnpalen regelmatig uit en was het pikkedonker. Honderd meter verderop bleek er echter niets aan de hand. Al snel druppelden de eerste klachten binnen, niet veel later regende het meldingen, ook uit aangrenzende dorpen Oegstgeest, Leiderdorp, Voorschoten tot zelfs Alphen aan den Rijn.
Liander kwam meteen in actie en stelde een onderzoek in. ,,We hebben metingen gedaan, maar waar het aan ligt, is onduidelijk. Het lijkt te maken te hebben met het feit dat het vroeger donker wordt. De verlichting reageert daar niet adequaat op."
Noodoplossing
Het is dan ook een decennia oud systeem waarmee de straatverlichting werkt, zegt de netbeheerder: als het donker wordt, stuurt de gemeente via de stroomkabel een radiosignaal mee. De ontvanger in de lantaarnpaal reageert hierop en zet het licht 's avonds aan en 's ochtends uit.
Om één of andere reden reageert de Leidse straatverlichting er sinds kort niet meer op. Inmiddels heeft Liander een noodnummer geopend waar burgers storingen kunnen melden. Daar zijn nu al tweehonderd meldingen op binnengekomen.
Als noodoplossing voorziet Liander nu vijfhonderd lantaarnpalen van een nieuwe ontvanger. De eerste 150 zijn voor 1 december klaar, belooft de netbeheerder. ,,Die ontvanger beschikt over een astronomische klok," vertelt Van der Borgt. ,,Als de lantaarnpaal niet vanzelf inschakelt, gaat hij alsnog aan op de tijd van de dag ervoor."
De eerste resultaten van de operatie zijn veelbelovend. Wel kan het met het korter worden van de dagen betekenen dat de verlichting later aangaat. Volgens de netbeheerder betreft dat echter maximaal enkele minuten.
Een permanente oplossing kan nog veel langer op zich laten wachten. ,,De komende maanden gaan we nóg intensiever meten. Dit willen we tot de bodem uitzoeken."
Flexibiliteit
Een permanente oplossing kan nog maanden duren. Maar we willen dit tot de bodem uitzoeken
Op langere termijn is er sowieso goed nieuws. Liander, dat elektriciteitsnetten in Zuid- en Noord-Holland, Friesland, Flevoland en Gelderland bedient, stapt over op een nieuw systeem, waarbij straatverlichting op straatniveau in- of uitgeschakeld kan worden.
Van der Borgt: ,,Momenteel kun je slechts de hele stad aan- of uitzetten. Binnen enkele jaren bieden we veel meer flexibiliteit en zijn lantaarns in de ene wijk eerder aan te zetten dan de andere."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Philips gaat straten van Los Angeles verlichten
Los Angeles wordt de eerste stad in de wereld waar de straatverlichting beheerd en gecontroleerd wordt met een systeem van Philips, dat daarvoor mobiele en cloud-gebaseerde technologieën gebruikt. Dat maakte Philips vandaag bekend zonder financiële details te vermelden. -
Update Utrechtse straten tijdje donker door storing
Delen van de stad Utrecht, Woerden en Nieuwegein zijn zaterdagavond een tijdje donkerder geweest dan anders, omdat de straatverlichting op veel plekken niet vanzelf aan ging. Monteurs van Stedin moesten in de verdeelstations de openbare verlichting met de hand aanzetten. Tegen half 9 brandden de straatlantaarns overal weer. -
Sanders huis staat vol met 95 lantaarnpalen
Sander Sloots uit Rotterdam is gek op lantaarnpalen. Hij heeft er 95 in zijn huis staan. 'Als ik een straat inloop, kijk ik meteen naar de lantaarnpalen. Staan ze zigzaggend of tegenover elkaar? Welk model staat er en waarom?' -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Lantaarnpalen weigeren dienst in Overijssel
De straatverlichting in een groot deel van Overijssel werkte zaterdagavond niet. Door een fout bij netbeheerder Enexis bleef het op veel straten donker.
-
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Alle huisartsen tóch deze maand al gevaccineerd tegen corona
Huisartsen zullen tóch deze en volgende week al gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Zij krijgen het Moderna-vaccin. Eerder wilde minister Hugo de Jonge pas in februari starten met het inenten van de huisartsen.