Volledig scherm
Vrienden van Baybasin tijdens een eerder protest tegen de levenslange detentie © anp

Levenslang gestrafte Baybasin overgeplaatst na protest

De levenslang gestrafte Turkse Koerd Hüseyin Baybasin is gisternacht met een helikopter naar de Extra Beveiligde Instelling in Vught overgebracht. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De overplaatsing is het gevolg van een demonstratie van sympathisanten van de man.

Quote

Ik zie dit als een nieuw geval in een lange reeks van treiterijen tegen mijn cliënt

Adèle van der Plas, advocaat

Baybasin was net aan het luchten toen zaterdagmiddag een vliegtuigje met een sleeptekst 'Free Baybasin Now' overvloog. De actie was bedoeld als steun, zegt een burger die meent dat Baybasin onterecht vastzit. Hij wil anoniem blijven.

Levenslang
Baybasin is een Koerdische leider die in Nederland tot levenslang is veroordeeld voor moord, gijzeling en drugshandel. Volgens advocaat Adèle van der Plas is Baybasin overgebracht naar een isolatieregime, omdat de gevangenisdirectie wil uitzoeken of er sprake was van een vluchtpoging. Ze noemt die aanname absurd. ,,Deze man heeft in 18 jaar nooit een vluchtpoging ondernomen. Ik zie dit als een nieuw geval in een lange reeks van treiterijen tegen mijn cliënt."

De veroordeling van Baybasin is in bepaalde kringen omstreden: het bewijs in de zaak zou rammelen. Zelf beweert hij er om politieke redenen ingeluisd te zijn door Turkije en Nederland. Volgens zijn advocaat en onder meer wetenschapsfilosoof Ton Derksen is er geknoeid met bewijs tegen hem. Sinds 2011 loopt een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad.

De Koerd is bepaald geen onbekende in de misdaadwereld. Zo werd hij in 1984 in London gearresteerd in verband met grootschalige handel in verdovende middelen en door een Engelse rechter veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. In 1989 werd hij echter uitgeruild tegen een Brit die in Turkije een levenslange celstraf uitzat.

Stukken
Eind vorig jaar werden tijdens een inspectie vertrouwelijke stukken uit de cel van Baybasin weggehaald. Het gaat volgens de advocaat van de Koerd ondermeer om delen uit een Rijksrechercheonderzoek naar de voormalige secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie Joris Demmink.

Dat onderzoek onthult dat Joris Demmink zich sinds 1997 actief met de zaak-Baybasin heeft bemoeid. Het Rijksrechercheonderzoek werd in 2012 gestart nadat twee Turkse mannen aangifte tegen Demmink hadden gedaan. Ze zeggen midden jaren negentig in Istanbul door Demmink te zijn verkracht. Op dat moment waren ze nog minderjarig. Joris Demmink heeft deze beschuldigingen altijd ontkend. Hij zegt na 1987 niet meer in Turkije te zijn geweest. Ook het Openbaar Ministerie stelt na meerdere onderzoeken dat er geen bewijs is gevonden tegen Demmink.