Licht McDonald's klanten op met large menu?

VideoYoutubers Kenneth Kruijntjens (22) en Mickel Souren (23) uit Maastricht beweren in een goedbekeken video dat McDonald's klanten oplicht. De menu's large en medium zouden qua inhoud niet van elkaar verschillen. Volgens McDonald's klopt er niets van de aantijgingen. Ook uit een check van het AD blijkt dat de stelling niet op gaat.

Volledig scherm
De Youtubers nemen de proef op de som met een sloot cola. © Youtube/Kingsters
Volledig scherm
De porties patat lijken op het oog even groot. © Youtube/Kingsters

De 'Kingsters', zoals de prankers zichzelf noemen, kochten bij de fastfoodketen twee menu's om te laten zien dat er geen verschil in zit. De hoeveelheid cola en frieten is volgens de jongens hetzelfde. ,,Maar je betaalt uiteraard meer voor een groot menu terwijl dit hetzelfde is als een medium menu. Oftewel McDonald's heeft pure winst op een large menu", vertelt Souren.

De jongens kregen meerdere tips over de menu's voor ze het zelf uit gingen proberen. ,,Dit is echt geen prank", beweert de Limburger. ,,We hebben de porties frites zelfs nog geteld en gewogen. We telden er nagenoeg evenveel, en de weegschaal liet een verschil zien van slechts 1,2 gram."

Voor een middelgroot menu telden de heren 6,85 euro neer, voor het grote menu 7.60 euro. Het verschil is 0,75 eurocent. Kenneth en Mickel vinden het niet eerlijk voor de consument.

Verschil
Volgens McDonalds zit er wel degelijk verschil in. Wie een groot menu bestelt krijgt 0,5 liter frisdrank, in plaats van 0,4 liter, en hoort ook 40 gram meer franse frieten te tellen. ,,De taptorens zijn daarop afgesteld, dat wordt met regelmaat gecontroleerd door de leverancier. Dat kan dus niet verschillen", verklaart woordvoerster Eunice Koekkoek.

Ze vervolgt: ,,Waar het verschil wel in kan zitten is de hoeveelheid ijs, dat wordt namelijk handmatig geschept. Dan lijkt het of er meer cola in de beker zit, maar dat is dan ijs."

Exact
Ook voor het scheppen van de frites heeft McDonald's een officiële procedure. ,,Het bakje voor de frites van een groot menu is 40 procent meer in grammage. Als er goed wordt geschept dan krijgt de klant dus 40 procent meer frites, dan bij een gewoon menu. We kunnen dat niet helemaal exact afstellen, want ook dit is handwerk."

Volgens Koekkoek is op de beelden van de Youtubers niet goed te zien hoe de vork precies in de steel zit. ,,Het beeld gaat met name bij de portie frites snel. Bij de bekers is het wel makkelijker te zien."

Zijn de large en medium menu's nu wel of niet even groot? De prankers zeggen van wel, McDonald's beweert van niet. Ook wij namen de proef op de som en kochten vandaag twee menu's bij de hamburgergigant. Wat blijkt? Uit de maatbekertest blijkt de inhoud te verschillen en ook op de weegschaal blijkt dat in een large menu wel degelijk meer friet zit.

Sportief
McDonald's heeft de prankers uitgenodigd bij één van de filialen om te laten zien hoe het er aan toe gaat. ,,Dat is wel sportief", concluderen de Youtubers, die op het verzoek ingaan. ,,Uiteraard gaat de camera dan mee. We gaan kijken wat er met onze bevindingen wordt gedaan."

Het Youtubefilmpje van de heren is inmiddels meer dan 440.000 keer bekeken.