Volledig scherm
Deze foto leidde heel wat mensen om de tuin. © Lightly Braised Turnip

Liet jij je beetnemen door reuzeninktvis?

Sinds gisteren circuleert op socialemediasites als Facebook en Twitter een verhaal over een reusachtige inktvis die op de kust van Californië zou zijn aangespoeld. Het bericht van de satirische website 'Lightly Braised Turnip' over de inktvis van 150 meter lang, 'het resultaat veroorzaakt door de kernramp in Fukishima', werd zelfs overgenomen door een Chinese krant. Het 'nieuwsbericht', zoals u wellicht al vermoedde, was natuurlijk een hoax.

Niet minder dan een half miljoen mensen deelden het verhaal. Tot het gerenommeerde National Geographic er op wees dat de de grootste reuzeninktvis die ooit werd aangetroffen slechts 12 meter lang was.

Over de betrouwbaarheid van de bron: De website Lightly Braised Turnip, die het verhaal in de wereld bracht, had onlangs nog een exclusief interview met de kerstman.

Nog voor de hoax werd onthuld, zette de Chinese krant People's Daily het bericht op hun website. Vorig jaar liet die krant zich ook vangen door een bericht van de satirische website The Onion, die beweerde dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was uitgeroepen tot de meest sexy man van het jaar.

  1. Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies

    Vredespa­leis wil uniek pact tussen wereldreli­gies

    Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.
  2. 'Controle op wapendoorvoer via luchtvracht Schiphol rammelt'

    'Controle op wapendoor­voer via lucht­vracht Schiphol rammelt'

    De controle op de doorvoer van luchtvracht op vliegveld Schiphol rammelt. Meerdere cargobedrijven en doorvoerbedrijven die de zendingen moeten regelen en controleren, doen dat niet goed. Daardoor kunnen onder meer ladingen met militaire goederen, onderdelen en andere strategische spullen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen waartegen een wapenembargo geldt, zoals Rusland en Saudi-Arabië. Dat meldt de Groene Amsterdammer na eigen onderzoek.