Volledig scherm
© weertdegekste.nl

Limburg: Zwijnen hadden niet gedood mogen worden

De provincie Limburg claimt dat de jager die vandaag de zwemmende wilde zwijnen doodschoot dat niet had mogen doen. Dat zegt een woordvoerder tegenover RTL Nieuws. De reden: het is zondag.

Quote

Op zondag mag niet worden gejaagd, dat is een regel in de jachtwet.

Woordvoerder provincie Limburg

'Op zondag mag niet worden gejaagd, dat is een regel in de jachtwet,' tekent RTL Nieuws op uit de mond van de woordvoerder. Dat houdt in dat het ombrengen van de zwijntjes op alle andere dagen wel had gemogen.

De wilde zwijnen zijn afgeschoten door een jachtopziener omdat ze zich ophielden buiten de aangewezen leef- en verblijfgebieden. In Midden-Limburg is dat het Meinweggebied. De enige andere plek in Nederland waar wilde zwijnen mogen zijn, is de Hoge Veluwe. Als ze buiten die gebieden komen, moeten ze op grond van provincierichtlijnen worden afgeschoten.

Hoe de dieren in het kanaal bij Weert terecht zijn gekomen, is een raadsel. Het lukte de brandweer vanochtend om een aantal zwijnen met behulp van twee boten en een wildtrap weer op het droge te krijgen.

Ophef
Het doodschieten van de zwijnen heeft veel reacties opgeroepen. Zo gaat de Partij van de Dieren kamervragen stellen en de Dierenbescherming noemt het voorval 'erg treurig'. 'In plaats van doodschieten had de brandweer de wilde zwijnen ook naar een gebied kunnen brengen waar ze wel mogen rondlopen. Dat is dertig kilometer verderop', zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming tegenover RTL Nieuws.

Ook op sociale media is er veel onbegrip. 'Dus zwijnen worden gered van de verdrinkingsdood, om aan de kant legaal doodgeschoten te worden, maar dat mocht eigenlijk niet op zondag,' vraagt tv-presentator Humberto Tan zich hardop af. Een ander noemt de actie 'schaamteloos' en zet zijn vraagtekens bij de Nederlandse jacht.

Bekijk hier de foto's van de wilde zwijnen.

Volledig scherm
© weertdegekste.nl