Lintjesregen! Claudia krijgt er een, en veel onbekende, maar belangrijke Nederlanders ook
VIDEOCabaretière Claudia de Breij, Yoko Ono- en John Lennon-fotograaf Govert de Roos, maar ook een vrouw van maar liefst 110 jaar oud en een man met een spierziekte: ze krijgen allemaal een lintje. Samen met de andere gedecoreerden laten ze zien wat er allemaal goed gaat in Nederland, en hoe mensen zelfs als het tegenzit het verschil kunnen maken in levens van anderen.
Er zijn altijd wel bekende namen terug te vinden tussen de gedecoreerden, die vandaag voor 13.00 uur te horen kregen dat zij een lintje ontvangen. Claudia de Breij zit er dus tussen, die kent iedereen wel dankzij haar carrière waarmee ze al vaak in de prijzen viel. Maar daarnaast is er nog veel werk dat ze verricht voor goede doelen, tegen eenzaamheid voor ouderen, voor (zieke) kinderen ook. En dan nog haar betrokkenheid bij de LHBTIQ+-gemeenschap in Nederland.
Het verhaal van een andere gedecoreerde, fotograaf Govert de Roos, begint met een schelmenstreek. Op zijn 15de maakte hij met behulp van een vervalst pasje foto’s tijdens de ‘bed-in for peace’ van John Lennon en Yoko Ono. Zo begon hij zijn loopbaan, die hem de titel ‘grondlegger van de Nederlandse glamourfotografie’ oplevert. Hij hielp daarbij beginnende artiesten en goede doelen en wordt nu onderscheiden.
Niet om glamour
Maar het draait niet om glamour bij de lintjes. Niet alleen in elk geval, het gaat erom wat je doet voor een ander. De Arubaanse Mary Benjamin is maar liefst 110 jaar, waarschijnlijk de oudste geridderde ooit. Zij krijgt een lintje dankzij meer indrukwekkende cijfers die haar leeftijd én vrijwilligerswerk met zich meebrengt: 44 jaar lid van het koor en van de Women’s League van de Methodist Church. Talloze koffieochtenden, bingo, barbecues - en deze toegewijde vrijwilliger staat nog altijd klaar voor haar medemens. Net minder indrukwekkend is de leeftijd van Ad Versluis uit Bilthoven: 96, maar als vrijwillig havenmeester is hij niet minder belangrijk voor zijn omgeving. Hij wordt ondersteund door zijn omgeving, zodat hij zijn werk kan blijven doen.
Soms zorgt ziekte dat mensen hun leven zo inrichten, dat het een lintje verdient. Marleen Mulders uit Tilburg is de jongste vrouw die wordt gedecoreerd, omdat ze zich als ervaringsdeskundige inzet voor kinderen met kanker. En als het dan toch over veerkracht gaat: Dick Cochius uit Arnhem is door de spierziekte SMA verlamd geraakt en afhankelijk van ademhalingsondersteuning. Toch is hij al sinds 1985 vrijwilliger om de kwaliteit van leven voor anderen zoals hij te verbeteren, onder meer met de Vereniging Spierziekten Nederland, maar ook als trainer en bondscoach voor het TeamNL Powerchairhockey.
Kinderen
En dan zijn er nog de mensen die voor kinderen zorgen die niet van henzelf zijn. Hoewel Maria Berends-Derksen uit Elst haar man verloor en een progressieve spierziekte heeft, vangt ze nog altijd baby’s op die crisisopvang nodig hebben. Tot nu toe zijn het er 29, die allemaal een een fotoalbum en dagboek meekrijgen. Zo worden meer mensen in de pleegzorg bekroond.
Ook mantelzorgers wordt een hart onder de riem gestoken. Netta van der Hout uit Delft offert al haar vrije tijd op om voor haar verstandelijk beperkte broer te zorgen, sinds haar moeder in 2000 overleed. Elke morgen drinken ze koffie, elke dag eet hij bij haar. Zijn huis, zijn kleding, zijn verzorging: ze regelt het.
Maar ook wie in werk uitblinkt verdient een schouderklop. Dat dachten ook mensen die Jolanda de Vries, hoogleraar in Nijmegen voordroegen, dankzij haar uitzonderlijke succes in onderzoek bij kankerpatiënten. En sommigen van ons, die staren écht naar de sterren. De uit Argentinië afkomstige hoogleraar Amina Helmi geldt als één van de succesvolste astronomen ter wereld en wordt erkend als grondlegger van het internationale vakgebied van de structuur en de evolutie van de Melkweg. Haar analyses hebben het wetenschappelijk begrip voor het ontstaan van het heelal helpen veranderen. En nu wordt ze daarvoor beloond.
Mooi toch, als mensen elkaar voordragen voor een lintje? Overweeg jij weleens iemand naar voren te schuiven? Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
De lintjes in cijfers
Er zijn 2746 vrijwilligers gedecoreerd en er zijn 156 gedecoreerden met bijzondere verdiensten in de betaalde baan.
Van alle gedecoreerden zijn er 2438 personen (86%) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Er zijn 998 vrouwen gedecoreerd, wat neerkomt op 35%. Het aantal mannen bedraagt 1834.
In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste personen gedecoreerd, namelijk 504. In Noord-Brabant zijn er 481 personen gedecoreerd en in Gelderland 405 personen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zwaargewonde wielrenner (14) in coma na ongeluk met tractor op smal weggetje
Voorst, Apeldoorn -
Jeugdvoetballer (15) overlijdt na vechtpartij op internationaal toernooi in Duitsland
Na een vechtpartij bij een voetbaltoernooi in Duitsland afgelopen weekend is een 15-jarige jongen woensdag aan zijn verwondingen overleden. Zondag raakten Duitse en Franse jeugdspelers slaags op het veld in Frankfurt. De Duitse tiener Paul werd daarbij ernstig mishandeld, wat hem uiteindelijk fataal is geworden. Ook jeugdvoetballers uit Nederland waren getuige van het drama. -
Met video's
Ryanair-topman Michael O'Leary voorspelt chaos: ‘Zomer vol geschrapte vluchten’
Kunnen we deze zomer zorgeloos op vakantie naar Spanje, Portugal of verder naar het zuiden? Ryanair-topman Michael O’Leary voorspelt chaos door te verwachten stakingen bij de luchtverkeersleiding in Frankrijk, waardoor er geen vliegtuigen over het land mogen. -
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM
Festival ging tijd door na dodelijke steekpartij: ‘Maar de kans op paniek was klein’
De politie heeft dinsdagmiddag nog volop onderzoek gedaan op het festivalterrein van Solid Grooves waar zondag een dodelijke steekpartij was. Het feest werd niet direct stilgelegd. Dat kan op begrip rekenen van lector crisisbeheersing Menno van Duin. ‘Het is kiezen tussen twee kwaden.’
-
PREMIUM23
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
PREMIUMMet video3
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Nog geen 20 procent van jongeren haalde gratis hpv-prik: ‘Kan veel ellende voorkomen’
Nog geen 20 procent van de jongvolwassenen die een uitnodiging kreeg heeft een hpv-vaccinatie gehaald. Het RIVM stelt dat haast is geboden als ze nog voor gratis prikken in aanmerking willen komen.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAstrid Beek
Dick van Dijk
Peter van den Berg
Bert De vries
J.C. Kattestaart